"Chceme, aby naši řečtí partneři dosáhli potřebného kompromisu s věřiteli, co nejdříve to bude možné, a přijali rozhodnutí, která umožní v zemi nastolit ekonomickou a sociální stabilitu," řekl Peskov novinářům. Kreml podle něj respektuje výsledek řeckého referenda a události v zemi detailně sleduje.

Jak ruský prezidentský úřad následně oznámil, o výsledku referenda spolu telefonicky hovořili Vladimir Putin a Alexis Tsipras. Ruský prezident prý během telefonátu vyjádřil podporu boji řeckého lidu s obtížnými výzvami, kterým země čelí. Mluvili spolu také o vývoji řecko-ruské spolupráce.

Celkem 61,31 procenta voličů v Řecku odmítlo v nedělním referendu podmínky, které jim v červnu v rámci nové dohody o finanční pomoci pro tuto zadluženou zemi předložila eurozóna. Řecký ministr financí dnes ráno oznámil, že odstupuje z funkce, aby usnadnil premiérovi Alexisi Tsiprasovi vyjednání nové dohody s věřiteli.

Předseda řecké vlády uskutečnil v nedávné době dvě cesty do Ruska. Ve druhé polovině června diskutoval s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o možnosti dodávek řecké zemědělské produkce do Ruska. Případnou finanční pomoc Ruska podlomené řecké ekonomice prý ale neprojednávali. Během dubnové návštěvy Moskvy Tsipras zopakoval, že jeho země nesouhlasí se západními sankcemi uvalenými na Rusko kvůli krizi na Ukrajině.

Některá média spekulují, že ruský prezident chce řeckého NE využít k rozdělení Evropy a k získání nového spojence. Někteří analytici dokonce tvrdí, že Řecko by se mohlo přidat k Euroasijskému ekonomickému společenství, hospodářskému bloku pod vedením Moskvy, jehož členy jsou ještě Bělorusko, Kazachstán a Arménie.