Podle mluvčího německé vlády se oba shodli na tom, že výsledky řeckého referenda je nutné respektovat. V pondělí má konání summitu eurozóny potvrdit šéf Evropské rady Donald Tusk, který má svolávání vrcholných schůzek na starosti.

Hollande a Merkelová by se už v pondělí večer měli sejít v Paříži, aby projednali společnou strategii ohledně dalšího vývoje.

Francouzský nedělník Le Journal du Dimanche (JDD) s odvoláním na jeho nejbližší okolí dnes uvedl, že Hollande chce nezávisle na výsledku referenda i nadále naléhat na to, aby Řecko setrvalo v eurozóně. K zahraničním věřitelům Řecka patří vedle ostatních členů eurozóny rovněž Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový fond (MMF).

Německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel na základě průběžných výsledků označil další jednání eurozóny s Řeckem za těžko představitelná. Gabriel řekl, že Tsipras "spálil poslední mosty" mezi svou zemí a Evropou. "Po zamítnutí pravidel eurozóny tak, jak se vyjádřil hlasováním 'ne', se jednání o programech pomoci v hodnotě miliard (eur) zdají obtížně představitelná," řekl listu Tagesspiegel.

Místopředseda poslaneckého klubu Merkelových křesťanských demokratů Ralph Brinkhaus v televizi ZDF upozornil, že nevidí možnost poskytnutí dalšího balíčku finanční pomoci Řecku. "Pro nás vždy platilo pravidlo, že pomoc se dává výměnou za reformy," upozornil s tím, že "objektivně" nepůjde dál Řekům pomáhat, když v reformách nebudou pokračovat.

Místopředseda poslaneckého klubu německých sociálních demokratů Carsten Schneider označil výsledek referenda za velmi vážnou komplikaci. Položil si otázku, jak bude možné vyjednávat se současným řeckým vedením. "Nevím, jak můžeme ještě najít společnou řeč," dodal tento devětatřicetiletý politik s výzvou k uspořádání mimořádného summitu Evropské unie, protože situace je prý příliš vážná na to, aby se jí zabývali "jen" ministři financí eurozóny.

Vůdkyně francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová dnešní řecké 'ne' vřele uvítala. Na svém twitterovém účtu napsala: "Pěkná a velká lekce demokracie, toto řecké 'ne'. Národy jsou zpátky!". Le Penová, která hodlá kandidovat na francouzskou prezidentku, se politicky ostře vyhraňuje proti Evropské unii a každá známka jejího oslabení je podle ní vítaná.

Řecká vláda levicového premiéra Alexise Tsiprase tvrdí, že v případě odmítnutí dohody s věřiteli kabinet získá silnější mandát pro vyjednání výhodnějších podmínek pro Řecko. V opačném případě je ale vláda ochotna se podřídit věřitelům.

Spekuluje se, že v případě řeckého 'ne' věřitelé nebudou mít náladu Řekům ustupovat o nic více než v minulosti. V této souvislosti se podle řeckého listu Ta Nea hovoří o takzvaném "Gremainu", kdy Řecko setrvá v eurozóně, ale jeho zdroje zcela vyschnou, protože věřitelé už Aténám nic nepošlou.