Správa železnic na několika tratích v Česku omezila kvůli aktuálním tropickým teplotám rychlost vlaků. Podle zkušeností traťmistrů koleje mohou v podobném počasí začít "pracovat", tedy měnit tvar. I přesto by vlaky podle Ptačinského pravděpodobně projely daným úsekem bez problémů, protože by kola vagonů při průjezdu prostě vrátila kolej na původní místo. "Nechceme ale raději nic riskovat. Strojvedoucí proto mají některými úseky projíždět pomaleji a hlásit případné anomálie," řekl mluvčí správy.

"Omezení nyní platí pro čtyři až pět úseků v republice. Jedná se o vedlejší starší tratě, protože u hlavních železničních koridorů je jiné, odolnější uchycení koleje," uvedl. Ne rychleji než 50 kilometrů za hodinu například musí jezdit vlaky na trati mezi Prahou a Turnovem v úseku Všetaty - Mladá Boleslav. Zhruba tři desítky regionálních vlaků i rychlíků tam podle webu Českých drah proto mohou nabrat 20 až 30 minut zpoždění. Podle aktuálních informací nehrozí, že by musel být provoz někde zcela zastaven, uvedl Ptačinský.

V sobotu teploty v Česku vystoupaly až k 36 stupňům a dnes by mohla rtuť podle meteorologů dosáhnout až 37 stupňů Celsia. Jaké problémy mohou vysoké teploty v dopravě způsobit, už poznaly obyvatelé jiných evropských zemí, kde teploty šplhají ke čtyřicítkám. Několik vlaků v Německu zastavila nefunkční klimatizace, v Rakousku praskaly koleje a na několika úsecích německých dálnic popraskaná vozovka způsobila několikakilometrové kolony.