"Snažíme se pro komfort lidí udělat co nejvíce, snažíme se tu betonovou plochu polévat, abychom snížili její žár. K dispozici máme také dobrovolníky Maltézské pomoci, kteří již tradičně rozdávají mezi lidi vodu. Myslím si, že jsou lidé dostatečně informováni, všímám si, že si nosí vodu a dodržují pitný režim. Lidé to berou zodpovědně," řekl dnes ČTK tajemník slavností Josef Kořenek.

S horkem zápolila také téměř stovka vozíčkářů, kteří na Velehrad dojeli ze všech koutů země. "Na návštěvnosti vozíčkářů se to zatím neprojevilo, z 81 účast odřekli dva. Je to pro ně tak lákavá příležitost, že i přes to hrůzné vedro chtěli přijet. Je to ale hodně náročné. K dispozici máme hodně opalovacích krémů i pokrývek hlavy, během poledne jsme dbali, aby se zdržovali ve stinných místech," řekl ČTK Michal Umlauf z Maltézské pomoci.

Stovky poutníků zamířili na Velehrad už ráno, vpodvečer už se nádvoří baziliky i okolní prostranství zcela zaplnilo. I v pozdních hodinách však přesto lidé stále vyhledávali stín. Zdravotníci museli během dneška ošetřit devět případů, většinou šlo o kolapsy ze slunce. "Předpokládáme, že horší to bude v neděli," řekla dnes vpodvečer ČTK hlavní sestra Maltézské pomoci Lucie Marešová.

Při národní mši, kterou si každoročně nenechá ujít desetitisíce poutníků, by se mohla teplota podle předpovědi vyšplhat až na 36 stupňů. "Jsme připraveni na poskytnutí dostatku tekutin, k dispozici máme 50 dobrovolníků, kteří budou vodu rozdávat. Máme také zdravotníky a v kontaktu jsme i se záchranáři v případě nějakých kolapsů," doplnil Umlauf.

V loňském roce podle organizátorů dorazilo na národní pouť kolem 30.000 návštěvníků, což byla asi polovina oproti roku 2013, kdy se slavilo 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu. Benefiční koncert při Dnech lidí dobré vůle loni sledovalo zhruba 20.000 lidí.