Italské ministerstvo zdravotnictví vydalo v souvislosti s nezvykle vysokými teplotami varování, které platí zejména pro oblasti na severu Itálie a města jako je Řím, Florencie, Milán či Turín. Teploty se tam vyšplhají až na 38 stupňů. Ještě o dva stupně tepleji by mohlo být ve Španělsku, tamní meteorologové varovali, že teploměry budou ukazovat kolem 40 stupňů zejména na jihu a východě země a na Baleárských ostrovech. Na celém Pyrenejském poloostrově pak platí vysoké riziko požárů.

Tropické teploty dnes panují i v Německu, největší horko zřejmě zažijí obyvatelé na východě a jihovýchodě země, kde předpověď hovoří o 34 až 38 stupních Celsia. Už dnes by se ale směrem od Beneluxu a Francie měl nad Německo přesunout pás silných bouřek: meteorologové předpokládají, že kromě intenzivních srážek mohou padat i kroupy a někde se mohou tvořit i tornáda.

Kvůli vysokým teplotám dnes na pět hodin vypadlo vysílání německo-francouzské televizní stanice Arte. V horku se totiž vznítila její elektrická rozvodna a požár zničil dokonce i záložní zdroje energie.

Naproti tomu na západě kontinentu zažívají lidé částečnou úlevu. V Británii v noci udeřily silné bouřky a teploty by dnes neměly překročit 30 stupňů.

S vlnou veder se od konce června potýkají některé země na Blízkém východě a v Asii. V Pákistánu už kvůli extrémním teplotám dosahujícím až ke 45 stupňům zemřelo na 1250 lidí, v iráckém Bagdádu v pátek teploměry ukazovaly 46 stupňů. Situace je pro tamní obyvatele o to obtížnější, že teď slaví muslimský postní měsíc ramadán, kdy by vyznavači islámu za denního světla neměli jíst a pít.