V padesátidenní válce, která začala kvůli palestinským raketovým útokům vedeným z Pásma Gazy, zemřelo přes 2000 Palestinců a více než 70 Izraelců. Palestinské vedení předalo ICC dokumentaci a chce Izrael stíhat za válečné zločiny. ICC zahájil předběžné šetření, aby rozhodl, zda otevře případ a začne řádně vyšetřovat. Podle zvláštní komise, kterou ustavila kvůli bojům OSN, se obě strany dopustily činů, jimiž ohrožovaly civilisty a které lze kvalifikovat jako zločiny proti lidskosti a válečné zločiny.

HRC dnes hlasovala o rezoluci navržené Pákistánem. Pro se vyslovilo 41 států, pět se zdrželo, proti byly Spojené státy. Palestinský zástupce při HRC výsledek uvítal, izraelský zástupce Eviatar Manor radu označil za provokatéra. Izrael si dlouhodobě stěžuje na zaujatost, protože HRC od roku 2006 odhlasovala přes 60 rezolucí, v nichž se kritizuje Izrael, což je více než rezoluce kritizující všechny ostatní státy dohromady.

Netanjahu podle médií radě doporučil, aby se stejně intenzivně jako o Izrael zajímala o vraždění v Sýrii nebo o popravy členů íránských menšin. "Ten, kdo se bojí zaútočit na teroristy, bude jimi nakonec sám napaden," řekl. Ujistil, že Izrael bude nadále chránit své občany proti těm, kdo se snaží Izrael zničit. "Izrael se bránil proti vražedné teroristické organizaci," řekl k loňské válce, v níž protivníkem Izraeli byl radikální Hamas.

Izrael je ale kritizován za použití nepřiměřených prostředků, což se projevilo v počtu mrtvých na palestinské straně. Přes 1400 palestinských obětí byli civilisté. Izrael začal sám vyšetřovat případy útoků s velkým množstvím civilních obětí, ale žádné vojáky neobvinil. Vinu přisuzuje Hamasu, který prý záměrně bojuje z hustě obydlených míst, a vydává tak civilisty do nebezpečí.