Vládou podporovaní odpůrci navržených reformních opatření tak obsadili tradiční místo demonstrací, na kterém se dosud oba tábory střídaly. Podle policie jich přišlo asi 30.000. Nad hlavami účastníků akce vlály v podstatě jen řecké vlajky a na transparentech dominovaly nápisy se slovem "Ochi", tedy řeckým "Ne".

Z postaveného pódia pod budovou parlamentu zněly projevy a ve větší míře i živá hudba. Do davu se vmísili také členové vládní levicové strany SYRIZA, mimo jiné premiér Alexis Tsipras nebo šéfka parlamentu Zoi Konstantopuluová.

Tsipras prohlásil, že Řecko oslavuje demokracii. "Dnes slavíme a zpíváme, abychom překonali strach a vydírání," řekl ke shromáždění. "Evropu hodnot nelze vydírat. Dáváme příležitost demokracii, aby se vrátila tam, kde jsme se jí po léta vzdávali kvůli memorandům (dohodám s věřiteli)," pokračoval Tsipras.

"V neděli nerozhodujeme prostě o tom, zda zůstaneme v Evropě, ale o tom, zda budeme v Evropě žít důstojně, zda si budeme v Evropě rovni. Nikdo nemá právo vyhrožovat, že Evropu rozdělí. Nenecháme Evropu v rukou těch, kteří chtějí vyrvat výdobytky demokracie," řekl také Tsipras.

"Rozhodněte hrdě za malý národ, který bojuje beze zbraní, ale s tím, že má právo na své straně. Zvítězíme. Svoboda si žádá ctnost a odvahu. Ať se stane cokoliv, budeme vítězi," zdůraznil premiér.

Na místě aténského stadionu z konce 19. století, který byl postaven u příležitosti prvních novodobých olympijských her v roce 1896, se ve stejnou dobu sešli zastánci požadavků věřitelů. Těch dorazilo asi 23.000. Na tomto místě se již mísily vlajky Řecké republiky a Evropské unie. I tam vládla takřka koncertní atmosféra.

V nedělním referendu se mají řečtí voliči vyjádřit k otázce, zda přijímají návrh reforem a úsporných opatření předkládaných mezinárodními věřiteli. Tsiprasova vláda občanům doporučila, aby hlasovali "Ne", tedy proti návrhu věřitelů.