Vláda považuje odposlouchávání německých politiků americkou NSA za poškození spolupráce tajných služeb obou států, uvedl mimo jiné mluvčí. Dodal, že šéf úřadu kancléřky Peter Altmaier si kvůli tomu "pozval k rozhovoru" velvyslance Spojených států v Německu Johna Emersona. Dal mu prý jasně najevo, že je nutné dodržovat německé zákony a že jejich porušení bude stíháno.

O tom, že Merkelová bere nové zprávy o odposleších vážně podle DPA svědčí skutečnost, že "rozhovor" Altmaiera s Emersonem by podle neoficiálního sdělení měl být brán jako "předvolání". Předvolání je přitom v diplomacii považováno za ostrý protest vlády.

Nicméně mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby při tiskové konferenci ve Washingtonu k předvolání amerického ambasadora řekl, že vztahy Spojených států a Německa zůstávají hluboké a pevné. "Naše přání je nemít ve vztazích žádné napětí," odpověděl na dotazy novinářů. Podrobnosti o rozhovoru Altmaiera s Emersonem však nesdělil.

Německá média ve středu s odvoláním na WikiLeaks informovala, že NSA neodposlouchávala jen kancléřku, ale dlouhodobě i další vysoce postavené vládní politiky. Její zájem byl údajně zaměřen i na německou měnovou a obchodní politiku a odposlouchávané rozhovory se zčásti týkaly i řecké dluhové krize.

K cílům americké agentury patřila ministerstva hospodářství, financí a zemědělství. Dokumenty zveřejněné serverem WikiLeaks údajně obsahují 69 odposlouchávaných telefonních čísel, jejichž sledování se dá prý dohledat až do 90. let.

Odposlouchávání německé kancléřky Merkelové a jejího předchůdce Gerharda Schrödera americkou tajnou službou vyšlo najevo poprvé v roce 2013. Aféra tehdy vztahy mezi Spojenými státy a Německem poškodila.