Nejméně pět vojáků bylo zraněno a poté evakuováno, uvedli zástupci mise ONS v Mali. Při útoku byla zničena dvě vozidla. Svědci citovaní agenturou AP uvádějí, že viděli na autě atentátníků "džihádistickou" vlajku.

V zemi vládne chaos navzdory západní intervenci. Maliská vláda podepsala v polovině května s částí povstalců, kteří se dělí na více zájmových skupin, mírovou dohodu. Další rebelové ale požadují více územní autonomie a politických svobod.

Dlouhodobá nespokojenost Tuaregů a Arabů na severu Mali vyústila v roce 2012 v ozbrojené povstání, jehož cílem bylo vytvoření nezávislého státu Azavad. Rebelům se podařilo mimo jiné kvůli vojenskému puči proti ústřední vládě obsadit téměř polovinu země.

Vzniklého chaosu ale využila k získání kontroly nad velkou částí malijského území místní odnož Al-Káidy. Teprve zásah francouzských ozbrojených sil na počátku roku 2013 moc islamistů oslabil.

V Mali působí pod patronací mise Evropské unie také česká armáda. Podílí se na výcviku maliských vojáků, hlídá také velitelství mise v hlavním městě Bamaku na jihu státu. Jde o místa, kde je bezpečnostní situace poměrně klidná. Nový mandát schválený nedávno Sněmovnou umožní vyslání dalších vojáků, tentokrát právě na neklidný sever.

mka rv