Zákonodárci účast na vojenských operacích v Iráku odhlasovali loni v září. Fallon řekl, že Británie by se neměla účastnit ničeho, co pomůže režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Je však podle něj jasné, že "aktivity IS v Iráku a zřejmě také v Libyi jsou řízeny ze severní Sýrie". Spatřuje "nelogičnost" v tom, že Britové na radikály neútočí v Sýrii, když IS mezi Irákem a Sýrií nerozlišuje. Před rokem na severu obou zemí založil chalífát.

Předseda parlamentního zahraničního výboru Crispin Blunt ale řekl, že účast Britů na náletech v Sýrii nebude mít žádný praktický význam a výsledek dosavadních leteckých operací to nijak nezmění. Zavleče to ale podle něj Británii do legální šedé zóny. Nálety se provádějí na syrském území bez oficiální dohody s Damaškem.

Fallon řekl, že premiér David Cameron je si vědom výhrad některých poslanců a nenechá o věci hlasovat, dokud se poslanci nedohodnou. Parlament v roce 2013 hlasoval proti účasti na plánované vojenské akci proti Asadovi, kterou připravoval Washington kvůli údajným chemickým útokům syrské armády na civilisty. USA byly připraveny jít do akce samy, ale Damašek se útoku vyhnul, když souhlasil s ruským návrhem nechat zničit svůj chemický arzenál.

Leteckou koalici bojující v Sýrii proti IS vedou USA a členy jsou Kanada a pět arabských států - Jordánsko, Bahrajn, Katar, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. V Iráku se náletů účastí více západních zemí, kromě USA a Kanady také Austrálie, Nizozemsko, Británie, Francie a několik arabských států.

Koalice vydává bilanci útoků často s denním zpožděním. Podle dnešní zprávy ve středu letadla bombardovala deset cílů v Iráku a osm v Sýrii. V Iráku se soustředila na cíle IS v oblasti Mosulu, Sindžáru, Fallúdže a Hadísy, v Sýrii v blízkosti Hasaky, Kobani a Tall Abjadu.

Koalice v Sýrii útočí v oblastech, které jsou pod kontrolou radikálních skupin včetně IS. Syrské letectvo do tamních operací nezasahuje, bojuje ale na jihu země. Podle dnešních zpráv v provincii Dará při syrském náletu zemřelo 18 lidí a kvůli intenzivnímu bombardování tam byly zavřeny čtyři nemocnice. Letectvo prý útočí na pozice opozičních bojovníků, ale zasáhlo také budovy nemocnic a zabilo několik zdravotníků. Ochránci lidských práv, kteří situaci monitorují z Londýna, delší dobu upozorňují, že armáda často útočí na zdravotnická zařízení a že stav zdravotnictví je katastrofální.