Íránská delegace ve Vídni dala podle agentury AP jasně najevo, že ve dvou základních bodech neustoupí - v otázce mimořádných kontrol a možnosti obnovení sankcí.

Pokud se Írán dohodne na omezení svého jaderného programu, mají být zrušeny mezinárodní sankce proti němu. Vyjednávací země - USA, Británie, Francie, Rusko, Čína a Německo, ale počítají s postupným rušením sankcí vázaným na plnění dohody. Írán chce sankce zrušit hned po uzavření dohody. Vyjednávači také chtějí, aby měli inspektoři MAAE přístup i do vojenských zařízení, která jsou údajně k jaderným aktivitám využívána. To ale Teherán zásadně odmítá.

Nejmenovaný člen íránské delegace po dnešním jednání ve Vídni řekl, že pokud země žádají mimořádné inspekce, znamená to, že nedůvěřují MAAE. Agentura už nyní do íránských provozů své inspektory posílá podle předem dohodnutého režimu. Íránci slíbili, že přistoupí na dodatek dohody s MAAE, která rozšiřuje režim inspekcí a k níž se připojilo 120 zemí. Dodatek sice inspektorům zajišťuje vstup na jakékoli pracoviště, avšak nespecifikuje podmínky pro citlivé vojenské objekty. MAAE v minulosti pojala podezření, že Íránci provádějí testy s vysoce výkonnými výbušninami potřebnými pro atomovou bombu na vojenské základně v Parčínu.

Íránské vedení požadavek inspekcí vojenských zařízení označuje za ohrožování suverenity státu. Amano, který je v Teheránu od roku 2012 už počtvrté, řekl, že chápe zneklidnění Teheránu a že přináší návrhy, které mají současné překážky odstranit. Přijal ho prezident Hasan Rúhání a také šéf národní bezpečnostní rady Alí Šamchání.

Steinmeier prohlásil, že "zůstává nezodpovězena otázka, zda bude na konci jednání mezi všemi dost vůle a odvahy" uzavřít dohodu.

Podle Fabiuse jednání "pokročila, ale neskončila". "Vrátím se v neděli večer a doufám, že budeme schopni najít řešení, které povede k dohodě," řekl. Jeho čínský kolega Wang I prohlásil, že zbývá vyřešit obtížné otázky. Doufá ale, že se nakonec podaří dohodu vyjednat. Britský ministr zahraničí Philip Hammond oznámil, že žádný průlom v jednáních nenastal. Hammond jednal s šéfem americké diplomacie Johnem Kerrym, který pak odpoledne jednal s íránským ministrem Mohammadem Džavádem Zarífem.

Večer z Vídně odjel také náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov, který vedl ruskou delegaci. Podle něj je dohoda na dosah. "Nemohu předpovědět, kolik hodin si vyřešení této záležitosti vyžádá. Všechny strany jsou ale toho názoru, že to bude vyřešeno v nejbližších dnech," řekl Rjabkov. Dodal také, že ministr zahraničí Sergej Lavrov se do Vídně nechystá v pátek ani v sobotu. Kreml oznámil, že se prezident Vladimir Putin sejde příští týden s Rúháním v Ufě, kde se 9. a 10. července koná summit Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO).

Podle původního harmonogramu měla íránská jednání skončit 30. června, ale rozhovory jsou prodlouženy do 7. července.