Pravidelnou linku provozuje společnost Labská plavební. Přispívat na provoz budou samosprávy. "O výši podpory se zatím jedná, a to i s dalšími městy, kde má loď přistávat. Klíčový bude postoj Ústeckého kraje a Ústí nad Labem," řekla ČTK mluvčí Litoměřic Eva Břeňová.

Obnovení osobní lodní dopravy podle Chlupáče turisté uvítají. "Na možnost plavby se ptají jak tuzemští, tak i zahraniční návštěvníci, hlavně z Německa," řekl litoměřický starosta.

Podrobnosti k jízdnímu řádu a cenám jízdenek najdou cestující na stránkách provozovatele. Za jízdenku z Ústí do Litoměřic a zpět zaplatí lidé 250 korun. Svézt se mohou i cyklisté.

Labská plavební provozuje lodní linky také z Děčína přes Hřensko do Bad Schandau, Drážďan či Míšně.

O sobotách se dostanou zájemci z Ústí na jezero Píšťany, které patří mezi vyhledávaná místa ke koupání, také lodí Marie. Objednat si mohou zájemci loď i pro různé soukromé akce.

Pravidelné vyhlídkové plavby po Labi mezi Litoměřicemi a krajským městem lodí Porta Bohemica skončily před dvěma lety. Provozovatel tehdy jako důvod uvedl škody po povodni v roce 2013 a provozní ztrátu. Od roku 2009 loď přepravila zhruba 55.000 pasažérů. Počet turistů však postupně klesal a snižovala se také podpora některých radnic.