"Členové vlády za koaliční partnery se vyjádřili proti," řekl novinářům Dienstsbier. Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek vyjádřil přesvědčení, že větší zastoupení žen v politice je potřeba, za cestu k němu ale nepovažuje kvóty. Nedokáže si prý technicky představit, jak by ženy ke kandidatuře nutil, pokud by nechtěly.

Kvóty už dopředu odmítalo také ANO. "Nevidím důvod, proč bychom měli dělat nějaké kvóty pro ženy," řekl novinářům minulý týden vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Návrh je podle něj nesmyslný. Kriticky novelu hodnotil i lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka. "Budu proti, přijde mi to absurdní," uvedl.

Cílem novely bylo podle předkladatelů větší zapojení žen do veřejného a politického života. Při posledních sněmovních i krajských volbách ženy tvořily čtvrtinu kandidátů, ve Sněmovně i krajských zastupitelstvech měly zhruba pětinové zastoupení.

Předloha proto stanovila, že muži a ženy by museli být zastoupení rovnoměrně na prvních dvou místech každé kandidátky. Pokud bude kandidátů nominováno více, "je každé pohlaví zastoupeno alespoň 40 procenty", uváděla dále. Na kandidátních listinách by strany či hnutí musely podle návrhu nově uvádět také pohlaví svých adeptů na poslance či krajské zastupitele.

Dienstbier dnes podotkl, že cílem novely bylo naplnit vládní strategii, na níž se shodly všechny koaliční strany. Očekává, že když nyní ANO a lidovci odmítli povinné čtyřicetiprocentní zastoupení opačného pohlaví, přijdou s jinými návrhy.

Rozhodnutí vlády uvítala naopak opoziční TOP 09. "Je dobře, že jsou i mezi ministry této populistické vlády lidé, kteří ukázali panu Dienstbierovi, jaký je to nesmysl. Je nutné řešit jiné problémy, které ženám vadí v kariéře, a to nejen v politické, " uvedla v prohlášení poslankyně Markéta Adamová.

Novela počítala také se sankcemi za nedodržení minimálního zastoupení mužů a žen, ovšem jen pro strany, které by se do Sněmovny či krajského zastupitelstva dostaly. Navrhovala jim snížit roční příspěvek za mandát o 30 procent, za poslanecký mandát tedy z 855.000 na 598.500 korun, za krajský mandát ze 237.500 na 166.250 korun.