"Je pravda, že nás tato záležitost překvapila. Byla přijata opatření kvůli ramadánu, ale nikoho nenapadlo, že by měla být učiněna také na plážích," sdělil prezident s odkazem na počínání bezpečnostních složek.

Atentátník Sajfaddín Rizkí si zbraň přinesl schovanou pod slunečníkem a po lidech střílel 40 minut, než ho ochranka zlikvidovala.

Tunisko řešilo v březnu pochybení policie, když atentátníci zabili v muzeu Bárdá v hlavním městě 22 lidí. Premiér Habíb Síd po útoku propustil šest policejních velitelů, protože údajně zjistil bezpečnostní opominutí. Mezi propuštěnými byl velitel policie v hlavním městě a také šéf policejní jednotky v Bárdá. Muzeum, které má cenné sbírky, je v sousedství parlamentu, a přesto v něm nebyla zajištěna mimořádná ochrana, takže muži se samopaly se do něj dostali bez problémů.

Síd tehdy řekl, že Tunisko se musí zaměřit na lidi, kteří se vracejí z bojů v Sýrii nebo Iráku a ze sousední Libye. "Umějí bojovat, jsou lépe vycvičeni a schopni akce. Je to vážný problém," prohlásil premiér a přiznal, že Tunisko toto téma zanedbalo.

Vysoce postavený tuniský bezpečnostní činitel agentuře AP řekl, že Rizkí podstoupil výcvik v táboře radikální organizace Islámský stát (IS) v západolibyjském městě Sabratha ve stejné době jako dvojice útočníků z muzea Bárdá. IS se přihlásil k útoku na muzeum i na turisty v Súse. AP připomíná, že se potvrzují obavy mnohých, že silná pozice radikálů z IS v Libyi znamená přímou bezpečnostní hrozbu pro Tunisko. V Libyi po roce 2011, kdy padl režim diktátora Muammara Kaddáfího, zavládl chaos.

Muslimové nyní slaví postní měsíc ramadán a tuniské bezpečnostní síly se připravily na možné útoky, protože v minulých dvou letech se atentáty v Tunisku staly právě o ramadánu. V roce 2013 byl o postním měsíci usmrcen poslanec Muhammad Brahmí a na hranici s Alžírskem osm vojáků. Loni pak atentátníci v tomto měsíci připravili o život 15 vojáků.

"Zjistíme-li pochybení, bude okamžitě následovat trest," řekl v dnešním rozhovoru Sibsí na adresu policie.

Tunisko po pátečním útoku rozhodlo, že do hotelů pošle navíc 1000 ozbrojených členů policejních jednotek.