"Protest je součástí celosvětové série demonstrací a akcí proti kontroverznímu plánu této společnosti (Shell) těžit ropu v panenské a ohrožené přírodě Arktidy. Velká akce se uskuteční i v České republice přesně za týden. Odpůrci těžby se zde sejdou na Vltavě a budou společně pádlovat za záchranu Arktidy," uvádí tisková zpráva české pobočky Greenpeace o událostech v Curychu.

Curyšské čerpací stanice Shell obsadilo asi devět desítek demonstrantů, kteří do Švýcarska přijeli z několika evropských zemí. Někteří aktivisté se připoutali k benzinovým stojanům, další v areálu stanic vyvěsili transparenty. Část protestujících pronikla i na střechy benzinek.

"Každý má právo na svobodné vyjádření názoru. Mělo by se tak ale stát pokojně a s respektem k bezpečnosti našich zákazníků a zaměstnanců," prohlásila mluvčí Shellu Cornelia Wolberová. Dodala, že společnost proti aktivistům připravuje právní kroky. Rozsah finančních ztrát, které čerpací stanice kvůli blokádě utrpěly, znám není. Wolberová k tomu řekla, že firma se k takovým věcem zásadně nevyjadřuje.

Další protesty jsou dnes vedle Švýcarska plánovány také ve Spojených státech, kde se již několik demonstrací proti záměrům Shellu konalo. Ekologičtí aktivisté chystají další námořní blokádu, aby zabránili odtažení druhé těžební plošiny ze Seattlu k Aljašce, u jejíž břehů v Čukotském moři se průzkumná těžba plánuje.

První plošina, jejíž odtažení ze Seattlu rovněž komplikovali aktivisté, byla mezitím v sobotu ukotvena v zátoce Dutch Harbor ostrovního aljašského města Unalaska. Zde zůstane do doby, než bude od ledu vyčištěna cesta na sever.

Jádrem sporu je obnova průzkumných vrtů, ke které Shell získal v květnu podmínečné povolení od amerických úřadů. Práce na vrtech byla pozastavena před třemi lety kvůli sérii technických selhání a od července opět může pokračovat.

Ekologické organizace tvrdí, že těžaři se nedokážou vypořádat s extrémními podmínkami podnebí v oblasti Arktidy, která patří k nejcitlivějším přírodním lokalitám na Zemi a která vzhledem k rozsáhlým vrstvám mořského ledu pomáhá regulovat globální klima. Společnost však na svém webu uvádí, že je životní prostředí připravena chránit.

Američtí odborníci odhadují, že v Arktidě se nachází asi 30 procent dosud neobjevených světových zásob plynu a 13 procent ropy.