"Je to nejen velký úspěch pro školu, ale bezesporu se jedná o průlom v terciárním vzdělávání v kraji," uvedl rektor Václav Báča. Studium je možné pouze v kombinované formě. V současné době poskytuje vzdělání v tomto oboru pouze Ostravská univerzita v Ostravě.

Absolventi budou připraveni na vysoce specializovanou péči v porodní asistenci. Budou schopni pečovat o ženy, novorozence a jejich rodiny a o skupiny lidí v jejich vlastním sociálním prostředí. Mohou provádět poradenskou činnost pro reprodukční zdraví a plánované rodičovství, ale také vést tělocvik pro těhotné, pro ženy v šestinedělí a ženy po gynekologických operacích.

VŠP byla zřízena v roce 2004 a je jedinou veřejnou neuniverzitní vysokou školou se sídlem v Kraji Vysočina. Poskytuje vzdělání v pěti studijních programech a v nich v sedmi bakalářských tříletých studijních oborech. Jsou to finance a řízení, cestovní ruch, počítačové systémy, aplikovaná informatika, porodní asistentka, všeobecná sestra a zdravotně-sociální pracovník. Od nového akademického roku přibude navazující magisterské studium v oboru komunitní péče v porodní asistenci. Všechny obory kromě magisterského jsou akreditovány v prezenční i kombinované formě studia.

Jako jediná vysoká škola v České republice provozuje VŠP vlastní cestovní kancelář. Ve škole studuje téměř 3000 studentů.