Přerušení jednání předcházela hodinová řeč senátora ODS Petra Bratského, který se zastával ředitele pražské záchranky Zdeňka Schwarze, kterého nedávno pražští radní k 30. červnu odvolali z funkce. "To byl jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl vystoupit," řekl ČTK Bratský, který promluvil podrobně o vývoji záchranné služby pod Schwarzovým vedením, problémech záchranářů a kritizoval způsob ředitelova odvolání. "Omlouvám se, že tu s vámi nebudu dál, musím na jednání Senátu," řekl na závěr.

Zastupitelé pak po 12:00 přerušili schůzi. Podle kuloárních informací měl být důvodem návrh usnesení předsedy pražské ODS Filipa Humplíka, v němž chtěl odsoudit jednání ministra Andreje Babiše, který měl vydírat jednoho poslance ČSSD. Zastupitelé usnesení nezařadili na program.

V přestávce, která namísto původních 14:00 trvala do asi 14:35, se sešly špičky vládnoucí koalice, aby se poradily, jak budou jejich zastupitelé hlasovat při projednávání novely vyhlášky o hazardu. Kvůli hlasování se také sešel samostatně zastupitelský klub ANO.

Na jednání pražských zastupitelů dnes vystoupil i další senátor ODS Milan Pešák. Déle než tři minuty mluvil i bývalý primátor a nynější poslanec Bohuslav Svoboda (ODS). "Vystupuji jako poslanec, takže si můžete vypnout ty stopky," řekl Svoboda. Kritizoval vedení Prahy za to, že zastupitelům nepředkládá materiály řešící důležité problémy města.

Předseda zastupitelského klubu ODS Filip Humplík uvedl, že umělé protahování diskuse pražští zastupitelé z řad občanských demokratů nevymysleli. "Není to naše iniciativa, ale čistě senátorů," řekl.

Návrh zkrátit původně neomezenou dobu na diskusní příspěvek předložili a prosadili koaliční zastupitelé ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN). Důvodem podle primátorky byla snaha, aby diskuse byla kratší a věcná. Opozice návrh od počátku kritizovala a označovala jej za "nasazování náhubku".