"Stavebník může začít stavět pouze ve chvíli, pokud bude stavební povolení pravomocné. Tento stav nastane, pokud se v odvolací lhůtě nikdo z účastníků neodvolá... Stavebník tedy v současné době nemůže začít stavět," řekl mluvčí. "Řízení o přezkumu bylo teprve včera (v úterý pozn.red.) usnesením zahájeno, nebylo tedy ještě vydáno konečné rozhodnutí," doplnil.

Budova zasazená do těsné blízkosti Anežského kláštera v uplynulých měsících vyvolala protesty stovek lidí. Zastánci projektu tvrdí, že chtějí centrum metropole obohatit o kvalitní architekturu. "Každá nová budova v historickém městě má problémy. To je normální," řekl před časem jednatel společnosti Praga Progetti e Investimenti Francesco Augusto Razetto, který je investorem stavby. Firma podle něj vždy jednala v souladu se zákonem a získala dosud všechna potřebná povolení.

Kritici tvrdí, že se šestipodlažní vícebarevná budova s fasádou připomínající obličeje vedle kláštera za 13. století nehodí. Podzemní garáže navíc podle kritiků zasáhnou do hladiny podzemní vody. Stavba vadí i současnému vedení Národní galerie, která v Anežském klášteře sídlí.

Pro stavbu, o níž jedná investor 17 let, před časem úřady vydaly územní rozhodnutí. O stavební povolení požádal na konci loňského roku. Odpůrci stavby odkazují na zamítavé stanovisko ministerstva kultury a připomínky Národního památkového ústavu. Ministerstvo navíc v současnosti rozhoduje o stížnosti občanských iniciativ, které proti plánované stavbě bojují. Projekt však v minulosti získal souhlas magistrátních památkářů. Dům navrhl architekt Zdeněk Fránek, projekt se několikrát měnil.