"Na týden jsme suspendovali veškerou činnost ve všech místech v Afghánistánu, kde pracujeme," řekl Pánek. Zaměstnanci Člověka v tísni tak nebudou chodit do terénu a kanceláří. Vyšetřování na místě neštěstí prozatím neurčilo totožnost útočníků, ale podle dostupných informací nepocházeli z dané oblasti, ve které Člověk v tísni působí 13 let.

Ozbrojenci zaútočili dnes mezi 1:00 a 2:00 místního času (3:30 a 4:30 SELČ) v odlehlé hornaté části provincie Balch na ubytovnu, kde zaměstnanci Člověka v tísni pobývali. Vtrhli do pokojů, kde Afghánci spali, a postříleli je.

Zástupce policejního náčelníka provincie Balch i úřad guvernéra provincie z útoku obvinili bojovníky islamistického hnutí Taliban. Podle agentury DPA je mezi zabitými pět humanitárních pracovníků, čtyři muži a jedna žena, dva řidiči a dva strážci. Prezident Ašraf Ghaní útok odsoudil a označil jej za práci teroristů.

Agentura AP uvedla, že zabití Afghánci pracovali na rekonstrukčním projektu s cílem rozvoje venkova v rámci Programu národní solidarity. To je afghánský vládní program, který převážně realizují místní nebo mezinárodní humanitární organizace.

Člověk v tísni odvolal z provincie (Balch) všechny své týmy, prohlásil šéf pobočky organizace v Kábulu Ross Hollister, kterého citovala agentura DPA. Podle DPA je tato česká organizace zastoupena v šesti ze 34 afghánských provincií. "Prozatím nezvažujeme, že bychom Afghánistán opustili," dodal Hollister. Podle Pánka má Člověk v tísni v zemi asi 230 lidí.

"Během útoku bylo zavražděno devět našich afghánských spolupracovníků. Vyjadřujeme tímto hlubokou soustrast rodinám svých kolegů a úctu k jejich práci a odsuzujeme tento bezprecedentní brutální útok," uvedla organizace na svém webu. Pánek České televizi řekl, že o pozůstalé se Člověk v tísni postará.

Provincie Balch patřila donedávna společně s dalšími oblastmi na severu Afghánistánu k nejklidnějším v zemi, hraničí ale s nestabilní provincií Saripúl, kde široce působí islamistické hnutí Taliban. V posledních týdnech byl i v provincii Balch zaznamenán nárůst povstaleckých útoků poté, co Taliban zahájil koncem dubna bojovou sezonu.

Agentura Reuters připomněla, že Afghánistán patří k nejnebezpečnějším zemím pro zaměstnance humanitárních organizací na světě, zvlášť po stažení mezinárodních bojových jednotek koncem loňského roku.

OSN uvádí, že loni bylo v zemi usmrceno 57 humanitárních pracovníků, přičemž většinou se jednalo o Afghánce. Pět spolupracovníků organizace Save the Children v Afghánistánu se v březnu stalo obětí únosu, o měsíc později byli nalezeni mrtví v centrální provincii Uruzgán, napsala agentura Reuters.