O zákazu vstupu do země se Lanzer údajně dozvěděl až při pokusu o návrat ze zahraniční cesty do Jižního Súdánu, kde zastupuje vedoucího mise OSN a koordninuje humanitární pomoc. Mluvčí organizace dnes o incidentu informoval údajně poté, "co se ukázalo, že vláda své rozhodnutí nehodlá vzít zpět". Rozhodnutí Juby je prý těžko pochopitelné i vzhledem k tomu, že Lanzerova mise měla na konci měsíce tak jako tak skončit. V zemi působil od roku 2012.

Vykázání zástupce světové organizace už odsoudil její generální tajemník Pan Ki-mun. Důvody kroku jihosúdánské vlády nejsou jasné, podle agentury AP ale Lanzer na svém twitterovém účtu často kritizoval špatnou situaci v zemi i její politiky.

Jižní Súdán je nejmladším ze 193 členů Organizace spojených národů. Jako samostatný stát vznikl teprve v roce 2011. Od prosince 2013 panuje v zemi občanská vláda mezi příznivci prezidenta Salvy Kiira a podporovateli jeho někdejšího zástupce Rieka Machara. V bojích přišly o život už tisíce Jihosúdánců a asi čtvrtina z 11 milionů obyvatel se ocitla mimo své domovy. Zhruba 120.000 lidí žije v uprchlických táborech OSN. Téměř polovina obyvatel Jižního Súdánu je odkázána na humanitární pomoc.