"Plošné odškodnění by bylo rychlejší a zároveň by zabránilo případnému poškození dobrého jména společnosti PVK," uvedla zástupkyně starosty Petra Kolínská (SZ). Zatím PVK odškodňuje jen ty obyvatele, kteří vyhledali lékaře nebo předloží účtenku z lékárny. Firmy musí předložit dokumenty o ušlém zisku.

Společnost slibuje, že vodné a stočné nebude účtovat dva týdny. Kolář ale řekl České televizi, že firma by vodu lidem neměla účtovat měsíc. Další jednání podle něj budou pokračovat příští pondělí. "My návrh Prahy 6 zvážíme a budeme se snažit najít kompromisní řešení," uvedl generální ředitel PVK Petr Mrkos. Firma bude kvůli odpuštěnému vodnému a stočnému v nejbližších dnech odečítat v oblasti vodoměry.

Bez pitné vody byli obyvatelé Prahy 6 od neděle 25. května do čtvrtka 28. května. Náhradní zásobování zajišťovala PVK 60 cisternami. Praha 6 vozila pitnou vodu do škol a domů seniorů a poté ji začala zdarma rozdávat i obyvatelům. Kontaminaci způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách, a vodohospodáři o něm proto nevěděli. Vodovod v těchto místech navíc vede pod kanalizací, což je zakázáno.