Bývalý šéf Elysejského paláce chce dát přejmenováním strany nový impulz svým neutuchajícím politickým ambicím, jež mají vyvrcholit podle všeho kandidaturou na prezidentský úřad v roce 2017. Název Republikáni byl v pátek schválen v dvoudenním stranickém referendu 83 procenty hlasujících.

Změna názvu strany ovšem ve Francii naráží na kritiku. Jako o republikánech totiž o sobě běžně hovoří lidé napříč politickým spektrem a někteří stoupenci levice mají za to, že Sarkozy se snaží uzurpovat si hodnoty celého národa.

"Chtěl bych se zeptat těch na levici, kdo nám chtějí odepřít název Republikáni, co jste udělali pro Republiku?" prohlásil podle agentury AP Sarkozy před jásajícím publikem. "Levice nebrání Republiku, levice je karikaturou," uvedl podle listu Le Monde Sarkozy. Opřel se rovněž do svého nástupce, současného francouzského prezidenta Françoise Hollandea, který podle něj projevuje "hrůzostrašnou průměrnost", a vytkl mu, že jel raději "potřást rukou Fidelu Castrovi, než aby vzdal čest ruskému lidu". To je narážka na nepřítomnost socialistického prezidenta na květnových oslavách 70. výročí konce druhé světové války v Moskvě. V rámci vůbec první návštěvy hlavy Francie na komunisty ovládané Kubě se Hollande naopak tento měsíc sešel s Fidelem i Raúlem Castrovými.

Za pět let v úřadu prezidenta od května 2007 do května 2012 se Sarkozy stal z politické hvězdy jedním z nejméně populárních prezidentů páté republiky. Po porážce od nynější hlavy státu se stal i prvním francouzským prezidentem od roku 1981, který nebyl zvolen na druhé funkční období.

Sarkozy se po prohře stáhl z politiky a UMP začala upadat do chaosu a vnitřního rozkladu kvůli rozepřím mezi Sarkozyho potenciálními nástupci a kvůli korupčním aférám. Jakmile začalo být zřejmé, že Hollande a jeho socialisté ztrácejí sympatie voličů kvůli neschopnosti vypořádat se s ekonomickými potížemi, pokouší se Sarkozy pravici konsolidovat a snaží se stát znovu jejím hlavním představitelem.

Bývalému francouzskému prezidentovi se dostalo i podpory od německé kancléřky Angely Merkelové, Sarkozyho bývalé kolegyně z tandemu "Merkozy", která zaslala videozáznam se zdravicí.

"Milý Nicolasi Sarkozy, milí přátelé, chtěla bych vám za sebe a za celou (Křesťanskodemokratickou unii) CDU poslat blahopřání k vašemu kongresu," uvedla podle agentury Reuters Merkelová. Doufá, že obě strany budou nadále spolupracovat.

Dnešní akce se podle očekávání zúčastnilo asi 20.000 lidí, uvedl server 20minutes.fr.

Představitelé strany, která má dluh téměř 70 milionů eur (skoro dvě miliardy Kč), se chlubili, že se jim podařilo uspořádat "pětkrát levnější sjezd", než budou mít socialisté na začátku června ve městě Poitier. Akce prý stála asi půl milionu eur (14 milionů Kč). Server 20minutes.fr poznamenává, že účastníci akce byli mimo jiné vyzváni, aby si přinesli vlastní sendviče.