Berlín o vysvětlení žádá s tím, že dotčení lidé mají právo znát přesné důvody, aby se případně mohli právně bránit. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, který je dnes na návštěvě ukrajinského Dněpropetrovska, postup Moskvy kritizoval.

"Nepovažuji za zvláště rozumné takové zákazy cestování vůbec vyslovovat," řekl Steinmeier. Dodal, že to není ani vhodný přístup k současným snahám, jejichž cílem je vyřešit vleklý a nebezpečný konflikt na Ukrajině.

Seznam kritizuje i německá europoslankyně za Zelené Rebecca Harmsová, která do Ruska rovněž nesmí. "Seznam není dobrou zprávou pro vztahy mezi Ruskem a EU," řekla. Ruský prezident Vladimir Putin podle ní očividně vnímá kritiku jako ohrožení své moci.

Harmsová na potíže s cestováním do Ruska narazila již loni, kdy jí úředníci na moskevském letišti nepovolili vstup do země. Obdobným incidentem prošlo několik evropských politiků.

Rusko prozatím jména zveřejněná na seznamu nekomentovalo. Už na jaře však uvedlo, že černá listina sice existuje, avšak je neveřejná. Evropská unie kvůli tomu Moskvu vyzvala, aby seznam zveřejnila.

Na sankčním výčtu jsou z německých zástupců mimo jiné nejvyšší představitel Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) Bernd Posselt, generál německého vojenského letectva Karl Müllner nebo německý poslanec Karl-Georg Wellmann z CDU.

Wellmann je předsedou německo-ukrajinské parlamentní skupiny a expertem na Rusko v zahraničním výboru. O tom, že je v Rusku nežádoucí osobou, ví už několik dnů. Před týdnem v neděli mu totiž úředníci během pasové kontroly na moskevském letišti Šeremeťjevo sdělili, že do Ruska nesmí do roku 2019.

Rusko již na začátku března nevpustilo některé evropské diplomaty a politiky na pohřeb zavražděného opozičního předáka Borise Němcova. Povolení k cestě nedostal například předseda horní komory polského parlamentu Bogdan Borusewicz nebo lotyšská poslankyně Evropského parlamentu Sandra Kalnieteová. Oba jsou i na novém seznamu.

Na sankčním seznamu, který se zatím objevil pouze v médiích, jsou i čtyři Češi, a to předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, novinář, europoslanec a bývalý senátor za TOP 09 Jaromír Štětina a bývalý komisař EU pro rozšíření a politiku sousedství Štefan Füle. Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová ČTK řekla, že Černínský palác nový sankční seznam ještě oficiálně neobdržel. Seznam se v pátek večer objevil na webu finské televize YLE.

Z dalších jmen jsou na něm bývalý předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek, bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt, šéf britské tajné služby MI5 Andrew Parker, někdejší britský ministr zahraničních věcí Malcolm Rifkind či místopředseda britské vlády Nick Clegg, donedávna šéf britských Liberálních demokratů.

Nejvíce je na seznamu Poláků, a to 18. Častěji se vyskytují také jména z pobaltských zemí.