Záplavy postihly především Texas a Oklahomu. Jen v Texasu zahynulo 25 lidí, dalších nejméně 11 úřady pohřešují. Bouře ale zabíjela i na severu Mexika. Ve městě Ciudad Acuňa, které leží na hranicích s Texasem, zemřelo 14 lidí.

Lijáky, které se v noci přehnaly nad Dallasem, přinesly až 180 milimetrů srážek, což z května učinilo měsíc s vůbec největšími zaznamenanými přívaly deště, uvedla agentura AP. Celkem již v oblasti Dallasu napršelo přes 400 milimetrů. Prší i dnes a podle meteorologů mají mraky s deštěm postupovat jen velmi pomalu a nad některými oblastmi Texasu vydržet větší část dne.

Rekordní srážky hlásí meteorologové v řadě dalších měst a oblastí Texasu. Některé regiony překonaly i historické rekordy ročního úhrnu srážek. Dokonce i pro pouštní město Amarillo, které leží v takzvaném texaském výběžku, tedy v nejsevernějších okresech státu, byl nynější měsíc druhým nejdeštivějším v zaznamenané historii.

Devětadvacátou obětí záplav se stal muž, jehož tělo vytáhli v pátek večer policisté z vody v jedné ze zaplavených ulic Dallasu.

Záchranáři nemají dostatek profesionálů, aby mohli prohledávat stále rozsáhlejší oblasti, v nichž by mohli být pohřešovaní lidé, proto se v některých zaplavených lokalitách začali do pátrání zapojovat dobrovolníci z řad místních obyvatel. Naděje, že se podaří najít někoho přeživšího z desítky členů dvou rodin, jejichž chaty ve městě Wimberley už před týdnem voda vytrhla ze základů, jsou podle záchranářů již mizivé.

Páteční dešťové přívaly překvapily mnoho řidičů, které voda uvěznila na dálničních tazích. Hasiči vyjížděli ke stovkám případů. Dramatická je situace na řece Colorado ve městě Wharton a také na řekách Brazos a San Jacinto u Houstonu. Ve Whartonu, kde úřady nařídily rozsáhlou evakuaci obyvatel, se dnes očekává kulminace hladiny.