Evropská unie loni zavedla vůči Rusku hospodářské sankce a vytvořila sankční seznam osob, které mají do EU zakázaný vstup a zmrazený evropský majetek. Tyto kroky následovaly po loňské ruské anexi Krymu a konfliktu na východní Ukrajině mezi vládními silami a proruskými separatisty. Rusko pak uvalilo embargo na dovoz potravin z EU a nyní ve čtvrtek zaslalo velvyslanectvím seznam evropských politiků, kterým zakázalo vstup na ruské území. České ministerstvo zahraničí ještě seznam oficiálně neobdrželo, ale jeho mluvčí potvrdila, že na seznamu zmínění čeští politici jsou.

"Nemyslím si, že by Česká republika měla přijímat nějaké samostatné kroky. Určitě se poradíme v rámci Evropské unie, jestli na to budeme nějakým zvláštním způsobem reagovat," řekl dnes novinářům Sobotka. Domnívá se, že nařízení je odpověď na to, že EU nedávno omezila některým ruským politikům přístup do jednotlivých zemí. V tiskovém prohlášení Sobotka doplnil, že pro postup Ruska nevidí opodstatnění. "Tento krok odporuje dobré diplomatické praxi. Budeme požadovat od Ruské federace vysvětlení a zároveň budeme postup koordinovat s našimi unijními partnery," sdělil.

"Je to jednostranné vyhlášení ruskou stranou. Vnímáme to tak, že seznam nemá žádný mezinárodní právní rámec. Nechápeme, proč tam jména českých politiků jsou," řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí.

Čeští politici z ruského sankčního seznamu shodně vyjadřují hrdost na to, že se na "černé listině" ocitli. "Když jsem se podíval na ta ostatní jména, tak jsem zjistil, že jsem ve velmi slušném klubu. Považuji to za vyznamenání," řekl bývalý český ministr zahraničí a předseda TOP 09 Schwarzenberg, který je předsedou zahraničního výboru Sněmovny. Kroky Ruska na Ukrajině dlouhodobě kritizuje.

Europoslanec a bývalý senátor za TOP 09 Štětina řekl ČTK, že je v Rusku persona non grata (nežádoucí osoba - pozn. ČTK) už od 90. let kvůli své novinářské činnosti. Seznam vnímá jako další krok nové studené války. "Jsem velmi pyšný na to, že jsem se na tom seznamu ocitl, protože jsem ve společnosti velmi vzácných a statečných lidí a kolegů z europarlamentu," uvedl. "V seznamu je spousta jmen (lidí), kteří se upřímně snažili v posledních letech a měsících o otevřený dialog s Ruskem a nalezení řešení neuvěřitelně složité situace na východě Evropy," řekl Českému rozhlasu bývalý eurokomisař pro rozšíření a politiku sousedství Füle.

"Pokud Rusko nebude svoje území rozšiřovat donekonečna, třeba až do Rigy či Kyjeva, pak ten zákaz nějakou dobu, co bude Putin u moci, vydržím. Pro mě je to důkaz toho, že děláme svoji práci dobře," reagoval v tiskové zprávě zaslané ČTK místopředseda TOP 09 Ženíšek, který působí ve sněmovním výboru pro evropské záležitosti a je členem parlamentní delegace při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Německá vláda žádá Rusko, aby vysvětlilo, proč zakázalo vstup na své území osmi německým představitelům, informovala dnes agentura DPA. Dotčení lidé mají podle Berlína právo znát přesné důvody, aby se mohli právně bránit. Na seznamu je mimo jiné nejvyšší představitel Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) Bernd Posselt, generál německého vojenského letectva Karl Müllner nebo německý poslanec Karl-Georg Wellmann z CDU.

Z dalších zemí jsou v ruském sankčním výčtu bývalý předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek, bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt, šéf britské tajné služby MI5 Andrew Parker, britský politik Malcolm Rifkind či bývalý šéf britských Liberálních demokratů Nick Clegg.