"Snažili se nás na ostrově Choua napadnout, ale my jsme je odrazili," řekl armádní mluvčí agentuře Reuters. Čadští vojáci podle něj zabavili milicím Boko Haram několik lehkých zbraní a protitankových granátů.

Letectvo od čtvrtka vede cílené údery na pozice Boko Haram na Čadském jezeře. Ostrov Choua leží poblíž místa, kde se stýkají hranice Čadu, Kamerunu, Nigeru a Nigérie.

Na Čadském jezeře a v jeho okolí zuří v posledních měsících těžké boje, především v Nigeru a Nigérii, kde se dnes ujal funkce nový prezident Muhammadu Buhari. Radikálové z Boko Haram podnikají výpady též na čadské území.

Během šesti let povstalci z Boko Haram na severovýchodě Nigérie povraždili už více než 15.000 lidí, asi tři miliony jich kvůli násilnostem musely opustit své domovy. Regionální misi pěti států se nicméně podařilo v posledních měsících vytlačit radikály z mnoha území.

Nový nigerijský prezident dnes ve svém prvním proslovu ve funkci přislíbil zesílit boj proti Boko Haram, které označil za "bezduchou, bezbožnou skupinu, velmi vzdálenou od islámu". Účinnost postupu proti radikálům chce zvýšit například vytvořením nového ústředního velení v Maiduguri, metropoli státu Borno, který je baštou islamistů na severovýchodě Nigérie. Vítězství nad Boko Haram podle nového prezidenta nikdy nebude úplné, dokud se nepodaří najít přes 200 dívek unesených loni v dubnu z gymnázia v Chiboku.