"Nedošlo k žádnému útoku ani ohrožení chráněné osoby (Pelikána)," řekl ČTK mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Ochranu ministra zajišťuje služba pro ochranu ústavních činitelů, která spadá pod policejní prezidium. Jeden z Pelikánových ochránců muže podle Bocána zkontroloval a vysvětlil mu, že to není správný druh protestu. Muž poté odešel. Vzhledem k tomu, že se nestalo žádné protiprávní jednání, pro policii případ skončil.

"Trestní oznámení jsem nepodal, vždyť ten člověk střílel jen z poplašňáku. Je mi ho spíš líto," napsal Pelikán ČTK v textové zprávě.

Ministr měl dnes na programu slavnostní otevření výstavy, která se koná v galerii Jazzová sekce a přibližuje působení boromejek u odsouzených žen. Podle Blesk.cz ho předtím na ulici přepadl důchodce, který tam na něj čekal.

"Najednou jsem slyšel dvě až tři rány, u nohy mi padaly náboje, či co to bylo. Myslel jsem si, že je to nějaký fór, ale pak zakročila ochranka,“ řekl serveru ministr.

Útočník prý Pelikánovi v minulosti napsal dopis, ve kterém si mu stěžoval na údajnou křivdu. Prý byl nespravedlivě odsouzen za vykrádání automatů na cukrovinky v domově důchodců, kde žil.

Útoku airsoftovou pistolí čelil v roce 2012 tehdejší prezident Václav Klaus. Šestadvacetiletý dělník Pavel Vondrouš na něj tehdy v Chrastavě na Liberecku sedmkrát zblízka vypálil, čtyřikrát ho zasáhl a způsobil mu zhmožděniny. Klause si prý za svůj cíl zvolil proto, že jej považoval za jednoho z politiků zodpovědných za špatný stav země. Z místa útoku odešel, aniž prezidentova ochranka zasáhla. Její ředitel hned druhý den rezignoval.