Aden zčásti ovládají šíité a jejich spojenci z armádních jednotek, které udržují věrnost bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi. Při dnešních bojích přišlo o život 15 šítů a čtyři obránci města. Další nálety byly hlášeny z šíitské provincie Saada na severu země a rovněž ze Saná, kde byly terčem leteckých bomb zbrojní sklady.

Exprezident Sálih v dnes odvysílaném rozhovoru uvedl, že mu Saúdská Arábie nabízela miliony dolarů, když se postaví proti šíitským rebelům. "Říkali mi: Zaplatíme ti miliony dolarů, když se spojíš s námi," uvedl Sálih s tím, že nabídku odmítl. Saúdskoarabské království obvinil z toho, že v jeho zemi podrývá "vzpouru", nenávist Rijádu vůči šíitům pak označil za "sektářskou". Jak poznamenala agentura AFP, kde a kdy se rozhovor uskutečnil, nebylo jasné.

Šíité loni obsadili hlavní město a letos začali postupovat směrem na jih, takže se jim podařilo ovládnout část Jemenu. V pondělí utrpěli první větší porážku na jihu, a to ve městě Dalí vzdáleném asi 170 kilometrů od Adenu. Vytlačily je odtud sunnitské oddíly bojující za prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího.

Boje si od března vyžádaly na 2000 mrtvých, z nichž 135 bylo podle Dětského fondu OSN UNICEF dětí, a přes 8000 zraněných, mezi nimi stovky žen a dětí. Boje komplikují humanitární pomoc civilistům, na níž se podílí i Írán, který v konfliktu stojí za šíity. Do Džibuti, odkud pomoc distribuuje OSN, dopravil v minulých dnech loď s pomocí a dnes tam přistálo íránské letadlo s 20 tunami humanitárních potřeb.