Zlatuška je přesvědčen, že po zveřejnění informací o Chládkově nevybíravém chování k podřízeným neměl premiér jinou možnost. "Když se tato aféra dostala na veřejnost, tak se nedivím, že sociální demokracie musela opustit stranickou loajalitu. Je dobře, že to premiér udělal bez toho, aby na něco čekal," řekl ČTK někdejší rektor brněnské Masarykovy univerzity (MU).

Další z bývalých rektorů MU, exministr školství Petr Fiala (ODS) ale prohlásil, že Sobotka se o rok opozdil, protože poprvé se informace o šikaně podřízených objevily loni na jaře. "Teď se jen potvrdily. Je mi líto lidí, kteří to museli snášet. Ministr musí jít v chování vůči podřízeným příkladem a ne být opilý mocí. Slouží veřejnosti, ne lidé jemu. To platí pro každého člena vlády a zvláště pro ministra školství, který by měl jít v chování příkladem mladým lidem," uvedl předseda ODS v prohlášení, které zaslal ČTK.

Proti Chládkovi ale vedle tohoto morálního prohřešku panovaly také věcné výhrady. "Kroky, které byly plánované, školství ohrožovaly," řekla Putnová. Například to byla podle ní naprosto chaotická politika v regionálním školství, kde ministerstvo chystalo třeba zavedení povinných přijímacích zkoušek a povinnou maturitu z matematiky. "Bylo by dobře, aby školství vedl člověk s koncepcí. Školství potřebuje razantní změny," řekla mluvčí TOP 09 pro oblast školství.

Tomáš Feřtek z organizace EDUin poukázal na to, že konkrétní kroky a návrhy ministerstva školství neodpovídaly deklarovaným postojům zakotveným i ve strategických materiálech. Chládek prý také zjistil, že není v jeho silách uvést do praxe zásadní a komplikované novinky - kariérní systém učitelů a změnu financování regionálního školství.

Bez ohledu na to Feřtek považuje neustálé změny v horkém ministerském křesle za negativní pro český vzdělávací systém. "Je problém, že životnost ministra je něco málo přes rok. To je tragická záležitost," poznamenal.

Poslanec ANO Zlatuška doplnil, že v řadách sociální demokracie byli při vyjednávání koaliční smlouvy možná vhodnější kandidáti na tento post než tehdejší senátor Chládek. "Byli tam také lidé, kteří mají konzistentnější postoje a u nichž by se bylo možné nadít toho, že pro školství udělají více než jen PR," poznamenal. Konkrétně ale jmenovat nechtěl. Vzhledem k tomu, že ministerstvo školství patří ČSSD, nechce svému koaličnímu partnerovi radit přes média.

Pod ministerstvo školství spadá také oblast sportu, v níž se ministr Chládek aktivně angažoval. Měl kvůli ní ale také spory s hnutím ANO, konkrétně poslancem Jiřím Holečkem.

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval poděkoval Chládkovi za vše, co pro sport udělal. Ministrův přínos ve vyjádření pro ČTK ocenil také předseda České unie sportu Miroslav Jansta. "Nepřísluší mi hodnotit rozhodnutí premiéra, nicméně musím zkonstatovat, že je mi to líto, když chce odvolávat ministra, který po dlouhé době podporuje sport a je tím, kdo mu pomáhá navrátit důstojné místo ve společnosti, které mu bezpochyby patří," řekl. Věří, že sport bude jako důležitou součást resortu vnímat i Chládkův nástupce.