"Náš protest je politický. Jde nám o to, abychom ukázali nevěrohodnost nedemokratické organizace G7, kterou nikdo nevolil, ale přesto si dělá nárok na to, aby prosazovala svou politiku pro všechny lidi na světě," řekl Braun. Na nedostatek demokracie podle něj poukazuje i to, že summity G7 jsou už řadu let pečlivě střeženy a místo jejich konání je uzavřeno. "Vypadá to tak, že se vlády skrývají před vlastními voliči," uvedl.

Sdružení G7 plánuje na 6. června velkou demonstraci v Mnichově, která bude zaměřená především proti chystané dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Na dny summitu, tedy 7. a 8. června, chystají aktivisté demonstrace v Garmisch-Partenkirchenu, nedaleko kterého zámek Elmau leží. Plánují také pochod z Garmisch-Partenkirchenu až k uzavřené oblasti kolem zámku.

"Násilí na demonstracích odmítáme. Nemohu však říct, že k žádnému nedojde, protože se mezi nás mohou vmísit i radikálové," řekl Braun. "Nemyslím, že by k násilnostem mohlo dojít v Mnichově. Bude to tam rodinná demonstrace, počítáme i s atrakcemi pro děti. Pokud skutečně k něčemu dojde, a my si to nepřejeme, stane se to v Garmisch-Partenkirchenu," uvedl.

Braun předpokládá, že proti summitu G7 přijede protestovat nejméně 20.000 lidí, policie přitom odhaduje, že demonstrantů může být až 50.000. "Většina demonstrantů bude pochopitelně z Německa. Velkou účast čekáme ze Švýcarska, z Itálie a tradičně z Francie. Překvapil nás i velký zájem ze Skandinávie," řekl Braun. "Bohužel ale stále vidíme malý zájem o demonstrace ze zemí střední a východní Evropy, odkud by měla být jen velmi nízká účast," dodal.

Přiznal však, že demonstrace proti letošnímu summitu komplikuje aktivistům i volba jeho místa. "Do alpského údolí vede jedna železniční trať, prochází jím jedna hlavní silnice. Když policie bude chtít, může nám přístup snadno znemožnit. V takovém případě bychom místo velké demonstrace na místě uspořádali několik menších v okolí, podle toho, kam by se komu podařilo dojet," uvedl Braun.

Německá policie už kvůli nadcházejícímu summitu dočasně obnovila kontroly na hranicích s Českem a s Rakouskem, aby zamezila příchodu lidí, kteří by mohli demonstrace využít k páchání násilí. Policisté se obávají, aby se v Bavorsku neopakovaly násilnosti, které provázely otevření nové budovy Evropské centrální banky ve Frankfurtu nad Mohanem letos v březnu. Lidé demonstrující proti úsporným opatřením a proti globalizaci se tam střetli s policií, při potyčkách bylo zraněno přes 200 osob.