Oklahoma prozatím hlásí čtyři mrtvé a sousední Texas 15 obětí. Nově vzrostla bilance v Houstonu. V tomto městě a jeho okolí si záplavy vyžádaly přinejmenším šest obětí.

V některých částech Texasu, mimo jiné v Houstonu, spadlo za posledních 24 hodin téměř 300 milimetrů srážek a řada řek se vylila z břehů.

V důsledku povodní byly poškozeny stovky domů, voda ničila mosty a vyplavila dokonce i rakev na jednom z hřbitovů. "Množství lidí najelo autem do hluboké vody a muselo tato vozidla opustit," uvedla Annise Parkerová, starostka Houstonu, čtvrtého nejlidnatějšího města v USA. Dvě z obětí v tomto městě byly nalezeny právě ve svých autech a další nedaleko svého vozu, který byl rovněž zatopen.

Pod vodou se ocitlo zhruba 2500 automobilů a lidé se v zaplavených ulicích začali pohybovat na kajacích či surfovacích prknech. Místní hasiči zachránili na lodích asi 500 osob, uvedla texaská média. Voda poničila na 1400 domů.

Záplavy způsobují vedle materiálních škod i ekologické problémy. Z vyplavené čističky v Houstonu uniklo na 400.000 litrů splašků. Úřady oznámily, že únik se podařilo zastavit a že obyvatelé nemusí vodu z vodovodního řadu převařovat, varují ale před kontaktem vody s pokožkou v okolí čističky.

Déšť rozvodnil mimo jiné řeku Blanco a v jejím okolí je pohřešováno 11 osob. Jde o členy dvou rodin, jejichž chaty ve městě Wimberley již o víkendu voda vytrhla ze základů. Záchranáři sice pokračují v pátrání, obávají se však, že naděje na objevení těchto rodin se čtyřmi malými dětmi je už velmi malá. Dalších 30 lidí, kteří byli původně rovněž pohřešováni, se podařilo kontaktovat.

Přehrada na nádrži Padera Lake jižně od Houstonu podle úřadů nezvládá nápor vody, přetéká a v nejbližších hodinách hrozí její kolaps. Obyvatelé zhruba tří desítek domů v této venkovské lokalitě byli podle CBS o nebezpečí informováni, evakuují se a do vyšších poloh přemisťují i svůj dobytek. Voda z přehrady může kromě jejich obydlí zcela zaplavit i blízkou dálnici.

Úřady v některých oblastech doporučily dalším stovkám lidí opustit domovy, neboť meteorologové očekávají, že během tohoto týdne se deštivé počasí nezmění. Voda v obou postižených amerických státech sice pozvolna ustupuje, meteorologové pro nadcházejících šest dní ale vydali nová varování před bouřkami a lijáky, které mohou situaci zkomplikovat.

Prezident Barack Obama již v úterý ujistil texaského guvernéra Grega Abbotta, že může při odstraňování škod počítat s pomocí od federální vlády. Abbott dnes rozšířil na 46 počet texaských okresů, v nichž platí stav katastrofy.