Nároky na rozsáhlou oblast v Jihočínském moři, bohatou na zdroje počínaje ropou a konče rybolovem, si dělá především Čína, ale i Tchaj-wan a další země. Hlavně Číňané v minulých měsících rozhořčili své konkurenty například budováním umělých ostrovů s cílem potvrdit své územní nároky. Oblast je rovněž důležitou dopravní křižovatkou.

V pořadí už 23. vzájemný summit EU a Japonska by měl vyzvat k hledání mírového a na spolupráci založeného řešení. V jeho rámci by mělo být možné otázky suverenity řešit v souladu s mezinárodním právem, řekl dnes novinářům s přípravou schůzky obeznámený diplomat EU.

Významná část diskuse bude věnovaná také snaze Japonska a osmadvacítky uzavřít dohodu o volném obchodu. Tato jednání, zahájená už v březnu 2013, postupují pomalu a nevyřešena stále zůstává řada sporných bodů.

Loni ale dávali politici najevo zájem dokončit příslušnou politickou dohodu ještě v letošním roce. Japonsko je pro unii v Asii druhým největším obchodním partnerem, dohromady tvoří ekonomika EU a Japonska více než třetinu světového hrubého domácího produktu.

Mezi tématy, která v Tokiu vrcholní představitelé EU a Japonska otevřou, ale nebude chybět ani příprava klimatické konference v Paříži, společný postup vůči teroristické hrozbě a další spolupráce v oblastech jako je energetika, ale také věda či výzkum vesmíru.