Juncker podle mluvčí uvedl, že chce nalézt "řešení pro Británii spravedlivé" a je ochoten tomu napomoci. "Premiér Cameron zdůraznil, že lidé v Británii nejsou s nynější stavem spokojeni a věří, že Evropa potřebuje změnu," uvedla. Oba státníci se shodli, že k nalezení východiska bude zapotřebí další jednání.

Podle Junckerova mluvčího Margaritise Schinase se jednalo o neformální schůzku. "Oběma umožnilo diskutovat klidně a otevřeně," řekl novinářům v Bruselu Schinas. Evropská komise podle něj nebude vyjednávání průběžně komentovat.

Cameron před nedávnými volbami slíbil, že s Bruselem dohodne nový formát britské účasti na fungování Evropské unie a do konce roku 2017 vypíše referendum o britském členství. Svou cestu za reformou zahájil minulý týden na summitu Východního partnerství v lotyšské Rize.

Tento týden se vydá do pěti evropských metropolí, aby o svých záměrech vyjednával. Navštíví Dánsko, Nizozemsko, Francii, Polsko a Německo. Podle agentury Reuters hodlá do červnového summitu Evropské unie osobně jednat i s vůdci všech ostatních 22 států EU.

Právě na summitu se čeká první závažná diskuse o britských požadavcích, které bude Cameron s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem probírat ve čtvrtek a s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v pátek. Francouzský deník Le Monde však tento týden uvedl, že Paříž a Berlín by na summitu chtěly oznámit svůj plán na další integraci zemí platících eurem.

Reformy eurozóny ve čtyřech oblastech by přitom neměly vyžadovat změny základních unijních smluv. Návrh, který vzniká především v souvislosti s nynějším vývojem okolo Řecka, byl dotvářen na pátečním summitu lídrů EU a zemí Východního partnerství v lotyšské Rize.