Zatímco farmáři v okolních státech hledí na příval srážek po dlouhém období sucha s nadšením, řadu Texasanů začala děsit zatažená obloha. Velká voda zaplavila desítky obcí zvláště na východě Texasu, kde byly zničeny stovky domů. Guvernér Greg Abbott v pondělí na místě zjišťoval rozsah záplav, načež vyhlásil stav katastrofy v 37 okresech; celkem má Texas přes 250 okresů. Povodně podle guvernéra zasáhly území "neúprosnou silou cunami". S Abbottem o situaci v Texasu již hovořil prezident Barack Obama, který mu přislíbil pomoc federální vlády.

Voda zabila na několika místech státu nejméně pět lidi včetně dvou mrtvých v Houstonu a čtrnáctiletého mladíka, který se utopil nedaleko Dallasu při večerní procházce se svým psem. K nejhůře postiženým lokalitám patří město Wimberley, kde bylo zničeno či poškozeno přes 400 domů. Již druhý den se zde pohřešuje 12 lidí včetně několika malých dětí.

Šestá dosud registrovaná oběť v Texasu zemřela po pondělním přechodu tornáda, které v okrese Milam zničilo několik domů.

Jihotexaský Houston, čtvrté nejlidnatější město v USA, čelí podle starostky Annise Parkerové nejhorším povodním za poslední roky. Pod vodou je část města a také některé úseky houstonské dálniční sítě. Přes noc na mnoha místech napršelo až 28 centimetrů a hasiči přijali přes 500 telefonátů souvisejících s velkou vodou. V okrese Harris, jehož součástí Houston je, záplavy poškodily až 700 domů. Parkerová na dnešní tiskové konferenci oznámila, že guvernéra Abbotta požádala, aby ve městě vyhlásil stav katastrofy.

Dva mrtvé včetně jednoho hasiče zasahujícího při povodních registrují úřady sousedního státu Oklahoma.

Úřady v některých oblastech doporučily stovkám lidí opustit domovy, neboť meteorologové očekávají, že během tohoto týdne se deštivé počasí nezmění. Týká se to například obyvatel zhruba 400 domů poblíž texaské přehrady Louis Creek Dam u Houstonu, které prý kvůli náporu vody hrozí kolaps.