"Mnozí z těchto lidí končí v naší sociální síti," uvedl jeden z podporovatelů petice a starosta bratislavské městské části Vajnory Ján Mrva. Iniciativu již podpořil i primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Města a obce na Slovensku mohou zakázat na svém území například provoz výherních přístrojů a hazardních her v kasinech. Takové rozhodnutí ale musí nejprve navrhnout prostřednictvím petice alespoň 30 procent dospělých obyvatel. Sbírání podpisů v Bratislavě, která má přes 400.000 obyvatel, by mělo trvat do konce roku.

Na odvodech a poplatcích z hazardních her inkasuje Bratislava ročně přes čtyři miliony eur (110 milionů Kč), což je zlomek jejího rozpočtu. V metropoli je více než 200 heren.

Asociace herního průmyslu označily petici za snahu zakázat "fiktivního nepřítele", kterým se staly hazardní hry a herny.

V minulosti mohla samospráva na Slovensku omezit hazardní hry i bez podnětu od občanů. Po výtkách prokuratury, že plošné zákazy jsou v rozporu se svobodou podnikání, parlament podmínky k omezení provozování hazardních her v roce 2012 zpřísnil. Obce ani na základě petice ale nemají ze zákona oprávnění zakázat mimo jiné loterie nebo sázkové kanceláře.

Obyvatelé pětimilionového Slovenska loni za hazardní hry utratili 2,53 miliardy eur (více než 69 miliard Kč), což byla nejvyšší částka za poslední roky. Každý obyvatel tak prosázel v průměru zhruba 470 eur, což odpovídá více než polovině průměrné měsíční mzdy na Slovensku.

V České republice k zákazu hracích automatů přistoupili zastupitelé v Brně. Zákaz ve městě platí od letošního roku.