Po svržení režimu prezidenta Sankary na konci osmdesátých let se k moci dostal prezident Blaise Compaoré, kterého na konci loňského října smetly po téměř třiceti letech u moci z čela země pouliční nepokoje. Prozatímní hlava státu Michel Kafando schválil Sankarovu exhumaci letos v březnu.

Kromě Sankary budou exhumována těla dalších 12 spolu s ním zavražděných lidí. Práce, které dnes začaly na hřbitově Dagnoën na východním předměstí metropole Ougadougou za přítomnosti mnoha pozůstalých i příznivců exprezidenta, budou s největší pravděpodobností trvat několik dní. Kromě místních odborníků na genetiku se na identifikaci těl budou podílet i experti z Francie. Sankarova rodina ale dlouhodobě pochybuje, že byl někdejší vůdce země pohřben právě na tomto místě.

Burkině Faso vládne od svržení autoritářského prezidenta Compaorého loni na podzim přechodná vláda. Moci se původně chopila armáda v čele s plukovníkem Issakem Zidou, který však po mezinárodním tlaku předal vedení státu prozatímní vládě Michela Kafondy, sám však zůstal premiérem. Nynější vláda má zemi dovést ke stabilitě a předčasným volbám, které jsou plánovány na letošní listopad.