Peking projevuje stále důraznější postoj, pokud jde o sporné oblasti Jihočínského moře, což vyvolává značné znepokojení v sousedních zemích. Čína si dělá nárok na téměř celé moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Podobné nároky na určité oblasti si ovšem činí i Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Americký hlídkovací letoun minulý týden přeletěl nad územími, kde Čína buduje umělé ostrovy. USA trvají na tom, že přelet byl "zcela v pořádku", podle Číny ale ohrozil bezpečnost jejích ostrůvků a útesů.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing dnes vyzvala Washington, aby napravil své chyby a vyhýbal se "nezodpovědným vyjádřením a činům" v otázce územních sporů v oblasti Jihočínského moře.

Podle satelitních snímků Čína v poslední době významně pokročila při budování umělých ostrovů v oblasti Spratlyho ostrovů. Na nových ostrovech jsou podle pozorovatelů patrné startovací a přistávací dráhy vhodné pro vojenské užití.

Čínský státní deník The Global Times dnes napsal, že pokud Spojené státy nepřestanou požadovat po Pekingu ukončení stavby umělých ostrovů, "je válka (mezi USA a Čínou v Jihočínském moři) nevyhnutelná". "Intenzita tohoto konfliktu bude vyšší, než co lidé obvykle nazývají 'třenicí'," konstatoval list s tím, že Čína je odhodlána dokončit stavební práce v Jihočínském moři.