Voliči podle komentátorů potrestali vládu po čtyřech letech hlubokých výdajových škrtů a řadě korupčních skandálů. Španělský tisk výsledky voleb hodnotí jako předzvěst dalekosáhlých změn na politické scéně. Podle deníku El Mundo se zřetelný vzestup protestních stran podepsal zejména na podpoře lidovců, protože právě oni přišli o nejvíce příznivců. Jako svůj úspěch hodnotí volby především strana Podemos, která slibuje, že lidovce později porazí.

"PP je hlavním poraženým, i když dostala nejvíce hlasů. Premiér Mariano Rajoy a jeho strategie dostaly políček. Vedení lidovců se přesto po volbách vyhnulo jakékoli sebekritice, což je nejlepší cesta ke katastrofě v parlamentních volbách na podzim," shrnul liberální list El Mundo ve svém komentáři.

"Utrpěli jsme značnou ztrátu hlasů a nemůžeme být spokojeni," reagoval večer Rajoy před novináři na zasedání řídících orgánů Lidové strany. "Jsem naprosto přesvědčen, že v příštích volbách Španělé uznají úsilí vlády o překonání krize," dodal však. Rajoy také vyloučil jakékoli změny ve vládě nebo v čele své strany.

Pro vládnoucí lidovce jsou výsledky hlasování půl roku před parlamentními volbami mimořádně špatnou zprávou, protože od minulých voleb v roce 2011 ztratili v celkovém součtu deset procentních bodů.

Lidovci mají kolem 27 procent hlasů - společně s opozičními socialisty (PSOE) ale obdrželi dohromady pouze 52 procent hlasů, zatímco v obecních volbách před čtyřmi lety to bylo 65 procent.

Voliči v neděli rozhodovali o obsazení parlamentů ve 13 ze 17 autonomních oblastí a více než 8000 radnic. Ve všech regionech, kde se v neděli hlasovalo, budou obě velké strany muset zahájit koaliční jednání s menšími stranami.

Lidovcům přinesly nedělní obecní volby nejhorší výsledek od roku 1991. Strana přišla o absolutní většinu v Madridu a ve Valencii. Kdyby se levicové strany dohodly na koalicích, mohli by se lidovci poprvé po 20 letech dostat do opozice.

Lidová strana se už téměř čtyři desítky let u moci střídá se Španělskou dělnickou socialistickou stranou. Podemos, která se často přirovnává k řecké krajně levicové straně SYRIZA, patří k novým "protestním" hnutím, které v nedělních volbách společně s hnutím Ciudadanos zaznamenaly velký vzestup.

Španělsko má pátou největší ekonomiku v Evropské unii a čtvrtou největší v eurozóně. Už šestým rokem se ale potýká s hospodářskými problémy a téměř pětadvacetiprocentní nezaměstnaností - mezi mladými lidmi v řadě regionů se dokonce blíží 50 procentům. Za vlády lidovců se sice Španělsko vrátilo k ekonomickému růstu, ale nepříznivou rozpočtovou bilanci se kabinet snaží řešit snižováním sociálních výdajů a růstem daní, což vyvolává značný odpor části voličstva.