Předvolební průzkumy napovídaly, že výsledky budou zřejmě velice těsné. Právě dramatičnost souboje mohla k volbám přitáhnout více lidí. Do 17:00 odevzdalo svůj hlas 40,5 procenta oprávněných voličů, oznámila volební komise. Před dvěma týdny byla v tutéž dobu účast nižší: 34,5 procenta.

V Polsku dnes mohlo odevzdat svoje hlasy 30 milionů oprávněných voličů. První oficiální výsledky jejich rozhodnutí by mohly být zveřejněny během noci.

Celé Polsko, které má kolem 38,5 milionu obyvatel, nyní ale netrpělivě čeká na první odhady a uzavření volební místnosti ve vesnici se zhruba 600 obyvateli na Těšínsku. Obec Kowale, která byla v minulosti součástí lenního území českých králů, definitivně připadla Polsku až při rozdělení Těšínska v roce 1920.

V prvním kole 10. května Duda z opoziční národně-konzervativní a euroskeptické strany Právo a spravedlnost (PiS) překvapivě předstihl 62letého Komorowského, který byl dlouho pokládán za jasného favorita. Stávající prezident, kterého podporuje středová Občanská platforma premiérky Ewy Kopaczové, ale podle mnohých komentátorů mezi prvním a druhým kolem náskok svého vyzývatele smazal. Podle posledního průzkumu zveřejněného před volbami listem Polska The Times by Duda získal 51 procent a Komorowski 49 procent hlasů.

Prezidentské volby jsou považovány za test nálad v Polsku před podzimními parlamentními volbami. Analytici upozorňují, že případné vítězství Dudy v prezidentských volbách může jeho straně na podzim usnadnit cestu do vlády, protože tento třiačtyřicetiletý politik propůjčí PiS novou, méně radikální tvář a může formaci pomoci získat hlasy středových voličů.

O vítězi voleb nakonec zřejmě rozhodne to, na čí stranu se přiklonili občané, kteří v prvním kole volili rockera Pawla Kukize. Ten podle analýz přesvědčil zejména mladé lidi znechucené tradičními politickými stranami a skončil na třetím místě s podporou 20 procent.