V rozhovoru s televizí CNN Carter dnes prohlásil, že irácké síly měly v Ramádí oproti islamistům přesilu. Přesto nedokázaly bojovat, stáhly se z města a zanechaly za sebou velké množství bojové a dopravní techniky dodané Spojenými státy, včetně několika tanků. Podle agentury AP jde o zatím nejtvrdší kritiku ze strany člena vlády amerického prezidenta Baracka Obamy na vrub Iráčanům.

Podle Cartera tak fakticky problém není v IS, ale v Iráčanech a v jejich nedostatku vůle bojovat a bránit se. Ministr dodal, že USA nicméně dál dodávají vybavení a zajišťují výcvik pro irácké síly a snaží se je povzbuzovat, aby víc bojovaly.

Pád Ramádí, které je metropolí provincie Anbár, vyvolal pochybnosti o tom, zda USA se svými zejména arabskými spojenci zastávají správnou strategii v boji proti IS, když podnikají proti postavením islamistů pouze letecké útoky, zatímco zátěž pozemních bojů v Iráku ponechávají na armádě a šíitských a kurdských milicích. Obama kritiku ale odmítl.

Od soboty vede irácká armáda podporovaná šíitskými milicemi a letectvem USA a jejich spojenců ofenzívu s cílem dobýt Ramádí nazpět. Podle dnešních informací se iráckým silám podařilo obsadit zhruba sedm kilometrů východně od Ramádí obec Husajba, na kterou byla v sobotu namířena první z bojových operací.

IS dnes nicméně zcela dostal pod kontrolu přechod al-Valíd na irácké straně hranic se Sýrií, pouhé tři dny poté, co obsadil také přechod al-Tanaf na syrské straně. Islamisté tak ovládají obě hlavní cesty spojující provincii Anbár se Sýrií.

Sýrie obvinila mezitím IS z vraždění civilistů v Palmýře. Podle zdrojů z umírněné opozice ležely v ulicích města po jeho obsazení islamisty ve středu stovky těl lidí, údajně šlo o stoupence režimu prezidenta Bašára Asada.

"Teroristé zabili více než 400 lidí a znetvořili jejich těla pod záminkou, že spolupracovali s vládou a nenásledovali jejich příkazům," uvedla syrská státní tisková agentura s odvoláním na obyvatele města. Dodala, že desítky zabitých tvoří státní zaměstnanci, včetně vedoucí oddělení ošetřovatelek v nemocnici a všech jejích rodinných příslušníků.

Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) dnes uvedla, že IS od chvíle, kdy se před devíti dny zmocnil části provincie Homs zahrnující Palmýru, "popravil" nejméně 217 lidí. Organizace, která konflikt v zemi monitoruje z Londýna, má prý důkazy o stětí 67 civilistů, včetně dětí, a 150 členů syrských ozbrojených sil.

Palmýra leží na okraji pouště přiléhající na východě k irácké provincii Anbár, která je v rukou IS. Její výhodnou polohu už ve starověku využívaly karavany se zbožím. Zříceniny staré 2000 let se nacházejí na jihozápadě města, jež má v arabštině název Tadmur. Palmýra je na seznamu světového dědictví UNESCO a odborníci poukazují na její hrozící zkázu už od počátku bojů v Sýrii.

Syrská televize dnes také oznámila, že syrské letectvo zabilo v předchozích dnech nejméně 300 islámských povstalců při náletu na jejich pozice ve městě Džisr aš-Šughúr poblíž turecké hranice. Útok prý přispěl k uvolnění desítek vojáků z obklíčení v tamní nemocnici, kterou v pátek opustili.

Mezi útočníky na nemocnici byli členové fronty An-Nusra hlásící se k teroristické organizaci Al-Káida. Radikálové město dobyli už koncem dubna, ale v tamní nemocnici se udržela větší skupina vojáků i s rodinami.