Mezi útočníky na nemocnici byli členové fronty An-Nusra hlásící se k teroristické organizaci Al-Káida. Boje se odehrávaly ve městě Džisr aš-Šughúr poblíž turecké hranice. Radikálové město dobyli už koncem dubna, ale v tamní nemocnici se udržela větší skupina vojáků i s rodinami.

Syrská televize oznámila, že "hrdinové z nemocnice v Džisr aš-Šughúru jsou na svobodě". Podle ní "jednotky bránící nemocnici provedly taktický manévr a úspěšně prorazily obklíčení".

Celá provincie Idlib jsou strategické oblasti, protože sousedí na západě s provincí Latákíja, která je baštou syrského vedení. Syrská vláda západní provincie před radikály a opozicí brání víc než ostatní části země. Prezident Bašár Asad začátkem května řekl, že armáda pošle vojákům obklíčeným v nemocnici posily. Vládní vojska od března ztratila v provincii Idlib velké části území.

V Sýrii je silně zastoupen také radikální Islámský stát (IS), který už kontroluje podle ochránců lidských práv polovinu území. Jde o oblasti na severu a východě země, ve čtvrtek IS obsadil historickou Palmýru, která leží v pouštní oblasti středosyrské provincie Homs.

Dnes také IS získal další pohraniční přechod na syrsko-irácké hranici, a podle agentury AFP tak Asadův režim kontroluje už jenom sedm z 19 přechodů na hranicích s Tureckem, Libanonem, Irákem a Jordánskem. Z těchto sedmi hraničních přechodů leží pět na libanonské hranici. Další dva jsou na turecké, ale ty z turecké strany Ankara uzavřela. Čtyři přechody jsou v kurdské oblasti a kontrolují je Kurdové, čtyři pak ovládá IS a další čtyři fronta An-Nusra. Ta má v rukou rovněž neoficiální přechod s Izraelem na Golanech. Plně v rukou syrské vlády je námořní hranice.

Boje proti IS pokračují také v irácké provincii Anbár. Podle tamních kmenových zdrojů citovaných agenturou AP IS obsadil další město. V nočních bojích mu prý padla do rukou Husajba. Její obránci, což byli pouze policisté a kmenoví bojovníci, se z ní museli stáhnout protože jim došla munice. "Vláda nám nepřišla na pomoc. Naši muži se bili do posledního náboje a několik z nich přišlo o život," řekl šajch Rafí Fahdaví.

Husajba leží asi sedm kilometrů východně od provinčního střediska Ramádí, jež IS dobyl o víkendu. Podle Fahdavího se IS obsazením Husajby dostal blíž k vojenské základně Habbaníja, kterou stále brání vládní vojska. "Je to kritická situace, ozbrojenci jsou pět kilometrů od Habbaníje, která je nyní ve velkém nebezpečí," prohlásil Fahdaví.

Americká armáda dnes oznámila, že se irácké vojsko nyní soustředilo na uvolnění přístupové cesty k rafinérii v Bajdží na severu. Vojsko podporované leteckou koalicí, které velí USA, prý v minulých 72 hodinách bojuje s IS a pomalu postupuje k rafinérii. IS se snažil rafinérii získat několikrát a byl vždy vytlačen do jejího okolí. Jde podnik nezbytný pro zpracování ropy. Rafinérie je nyní mimo provoz.