Kvůli přípravě pochutin pro prezidenta si museli zdejší studenti přivstat. "K snídani jsem si dal váš párek a poté jsem ochutnal vaši tlačenku. Vy ještě procházíte fází, kdy do učňovských párků ještě dáváte maso. Protože jsou firmy, nebudu je jmenovat, o jejichž párcích platí slova pana faráře: bratři a sestry, tyto párky můžete jíst i v postních dnech, tam žádné maso není. Blahopřeji vám k tomu, že vyrábíte párky, které se nesmí jíst v postních dnech," vzkázal studentům Zeman.

Studenty ze Střední školy gastronomie a farmářství v Jeseníku Zemanův pohled na zavedení eura, nepřizpůsobivé lidi, ale i na alkohol. "Já rozeznávám alkoholy jen dvou typů, dobré a špatné. Přiznávám se, že kdysi jsem pil becherovku, dokonce mi říkali mistr becherovka. Pak jsem dostal stařeckou cukrovku a nyní jsou mi všechny pokrmy i nápoje obsahující cukr téměř úplně odepřeny. Slivovice žádný cukr neobsahuje," řekl prezident.

Veřejné debaty se účastnilo více než sto studentů ve věku od 15 do 21 let. "Instrukce dostali, kvůli ochrance, že bude monitorován pohyb v rámci školy. Dostali však volnou ruku, aby se mohli zeptat, na co chtějí. V tom jsem jim instrukce nedala," řekla ČTK ředitelka školy Silvie Pernicová.

Prezident bude v Olomouckém kraji do pátku. Zatímco loni na jaře zavítal na Olomoucko, Prostějovsko a Přerovsko, nyní většinu času stráví na Jesenicku a Šumpersku. Dnes má v plánu ještě návštěvu jesenické nemocnice a setkání s obyvateli Jeseníku. V pátek návštěvu kraje ukončí v lázních Velké Losiny a v Šumperku, kde je plánovaná i tisková konference.