"To, co nás k rozhodnutí vypsat výběrové řízení vedlo, je nejprve nutné korektně vysvětlit panu Schwarzovi," řekl radní. Audit, který si kvůli neshodám v záchranné službě nechala rada vypracovat, podle něj kladně zhodnotil ekonomický stav organizace. To ukazuje na manažerské schopnosti ředitele, řekl Lacko. "Jako velmi problematickou ale audit označil personální situaci, vztahy na pracovišti, pracovní atmosféru a další ukazatele," doplnil.

Rada se proto "pod tíhou této optiky" přiklonila k výměně na postu ředitele. "Věříme, že tento krok přispěje ke stabilizaci a zklidnění přetrvávajících sporů," řekl radní.

Schwarz je v zahraničí a do republiky se vrací v pátek. Na dopoledne svolal tiskovou konferenci. "Zatím mi nikdo nic oficiálně nesdělil a nevysvětlil," uvedl dnes prostřednictvím sms zprávy.

Po odchodu Schwarze už více než rok volala část zaměstnanců a odbory. Letos v lednu vyhlásili stávkovou pohotovost, kterou podpořilo 170 z 430 zaměstnanců záchranné služby. Zaměstnanci si od loňského května stěžovali na špatné chování vedení záchranky. Ředitel pochybení opakovaně odmítl.

Opoziční zastupitelé dnes na dotaz ČTK kritizovali způsob, jakým byl ředitel odvolán. Okolnosti rozhodnutí rady považují za nestandardní, nečekané a v rozporu s výsledky auditu. Upozornili, že rada původně neměla odvolání ředitele na programu jednání. Žádají od koalice vysvětlení. Lacko k tomu řekl, že je připraven zastupitele na dalším jednáním se situací seznámit.

Pražští záchranáři loni ošetřili 110.413 pacientů, tedy asi 300 denně. Letos počet výjezdů za den vzrostl na 350 za den. Ročně hospodaří asi se 400 miliony korun, z nichž 60 procent dostává jako příspěvek od hlavního města, zbytek jí proplácejí zdravotní pojišťovny.