Aktivitu amerického námořnictva vyvolalo obsazení obchodní lodi Tigris dánské společnosti Maersk plující Hormuzským průlivem pod vlajkou Marshallových ostrovů. Zadržely ji námořní jednotky íránské revoluční gardy s odůvodněním, že jde o právní spor z roku 2005, v jehož důsledku Teherán údajně požaduje zaplacení 3,6 milionu dolarů (88 milionů korun). Provozovatel lodi se prý o sporu dozvěděl až nyní a snaží se vyjednat propuštění zadržené posádky, kterou tvoří zhruba 20 lidí převážně z východní Evropy a z Asie.

Vojenská plavidla v reakci na incident začala doprovázet nejprve americké a po nich i britské obchodní lodě. Mluvčí Pentagonu Steve Warren dnes oznámil, že na základě vyhodnocení společných plaveb s komerčními loděmi během několika posledních dnů rozhodl Washington o ukončení těchto cest. Běžné bezpečnostní operace v úžině, kde Írán často pořádá vojenská cvičení, podle Warrena budou pokračovat.

Hormuzský průliv je široký pouze 39 kilometrů, ale proudí jím až 35 procent celosvětového objemu ropy dopravované po moři. Lodě musejí proplout buď ománskými, nebo íránskými vodami. Podle mezinárodní dohody jim má být umožněno bezpečné proplutí. Každý incident v tomto prostoru se zpravidla promítá do cen ropy na světových trzích.