Zeman odmítl podepsat jmenování tří navržených vysokoškolských profesorů, jde o docenty Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. Důvodem je podle Hradu minulost kandidátů. Akademici rozhodnutí prezidenta označují za nepřijatelný zásah do principů akademických svobod.

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) dnes kvůli sporu zrušil čtvrteční slavnostní jmenování profesorů. Situaci se snaží uklidnit svoláním schůzky s prezidentem a některými rektory. Kdy se setkání uskuteční, zatím není jasné.

Sobotka i vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek Chládkovu iniciativu uvítali. Sobotka má také za rozumné, že bylo odloženo slavnostní jmenování. Zároveň ale vyjádřil přesvědčení, že by měl prezident změnit své rozhodnutí. Kandidáti podle něj splnili zákonné podmínky. "Já se domnívám, že pan prezident by měl toto respektovat a měl by je jmenovat," řekl ministerský předseda.

Sobotka i Bělobrádek se shodují v tom, že kvůli chování Zemana není důvod náhle měnit vysokoškolský zákon, který jmenování profesorů upravuje. Stejný názor má ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). "Ohledně povinnosti prezidenta jmenovat profesory by byl zajímavý výsledek případného soudního posouzení, přinejmenším řádného odůvodnění rozhodnutí," napsal v textové zprávě ČTK. Prezident by podle něj měl respektovat akademické svobody a samosprávu vysokých škol.

Procedura jmenování profesorů je ostře sledována od jara 2013, kdy prezident dlouho odmítal jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu. Uvažovalo se o tom, že by tato pravomoc přešla z prezidenta na ministra školství nebo předsedu Senátu, ale rektoři si přáli současný stav zachovat. Tato pravomoc prezidentovi má zůstat i podle novely vysokoškolského zákona, kterou nedávno schválila vláda.