Otřesy půdy o síle 7,8 stupně z 25. dubna usmrtily podle aktuální bilance v Nepálu přes 7500 osob, dalších více než 14.500 lidí utrpělo zranění.

Český tým, který se skládá z téměř 40 lékařů, sester a hasičů, dorazil do nepálské metropole Káthmándú v noci na čtvrtek a v sobotu začal pracovat ve městě Melamči, asi 40 kilometrů severovýchodně od hlavního města. Jen během úterý, do 16:00 SELČ, čeští zdravotníci ošetřili 100 pacientů, sdělila dnes ČTK mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

O 38 z nich se postaral mobilní zdravotnický tým, který pomáhá v odlehlých místech, z nichž se lidé nedokážou vlastními silami dostat do Melamči. V úterý byl mobilní tým ve složení dva lékaři, dvě sestry, dva hasiči a velitel týmu vyslán do obce Banskharka. Dnes má působit v obci Timbu, asi 20 kilometrů od Melamči.

"Počítáme s nasazením dva krát 14 dní. Počítáme s tím, že by zhruba kolem 16. května došlo ke střídání našich lidí armádním letadlem," řekl Chovanec. Návrat druhého záchranného týmu na konci května by podle něj měl opět zajistit dopravce Travel Service. Armádní letadlo dodá do Nepálu i humanitární pomoc. Konkrétní podoba pomoci je podle Chovance závislá na požadavcích tamní vlády. Dodal, že pokud se najdou občané zemí EU, kteří požádají o pomoc s návratem do Evropy, letadlo je bude moci přepravit.

Místním lidem, kteří zůstali po přírodní katastrofě bez přístřeší, pomáhají rovněž humanitární pracovníci nevládní organizace Člověk v tísni. Celkem 6200 rodinám postupně rozdají plachty na vybudování provizorních přístřešků, informoval dnes ČTK Petr Štefan z Člověka v tísni.

Tým Člověka v tísni působí v Gorce nedaleko epicentra zemětřesení. Lidem, kteří před 11 dny přišli o střechu nad hlavou, rozdávají plachty a provazy na jejich upevnění. "Právě plachty teď potřebují místní lidé nejvíce, protože do Nepálu se blíží silné monzuny, které většinou trvají do září," uvedl Štefan.

"I když některé domy stojí, lidé se v nich bojí spát. Ještě pořád přicházejí následné otřesy, někdy i několikrát denně," popsala situaci na místě koordinátorka humanitární pomoci Člověka v tísni v Nepálu Denisa Bultasová.