Zeman odmítl podepsat dekrety docentů Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima prezidentův postoj označil za nepřijatelný zásah do principů akademických svobod. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka měla hlava státu pro rozhodnutí vážné důvody týkající se minulosti kandidátů.

Ze seznamu 45 kandidátů na profesuru, který na začátku dubna schválila vláda, mělo dekrety přebírat dvaačtyřicet. Předávat jim je měl ministr Chládek, protože prezident Zeman měl na 7. května již dlouho naplánovanou návštěvu oslav konce druhé světové války v Polsku.

Česká konference rektorů (ČKR) doporučila, aby se rektoři veřejných vysokých škol vyjádřili svůj nesouhlas bojkotem slavnostního ceremoniálu v Karolinu. Prakticky všichni tak chtěli učinit. Slavnostní akt by tím přišel o působivou část, protože zpravidla začíná příchodem rektorů v historických talárech.

Vůči Zemanovi se vymezil také rektor Českého vysokého učení technického Petr Konvalinka. Prezident podle jeho názoru nerespektuje ústavu ani vysokoškolský zákon. Podle zákona o vysokých školách profesora pro určitý obor jmenuje prezident na návrh vědecké rady VŠ podaný prostřednictvím ministra. "Uvedené zákony předpokládají, že prezident republiky jako první občan České republiky svým podpisem prokazuje respekt k ochraně akademických práv a svobod," uvedl Konvalinka. Skutečnost, že prezident nejmenoval kandidáty splňující stanovené podmínky, je možné podle něj ppovažovat za "neobhajitelné nerespektování zákonů České republiky".

K výzvě předsednictva ČKR se připojil i rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček. Vědecké rady vysokých škol podle něj navrhují kandidáty na jmenování profesorem po komplexním posouzení jejich odborných kvalit. "Jde o výsostné právo akademické obce, které by nemělo být nikým zpochybňováno. Krok pana prezidenta proto vyvolává pochybnosti, zda respektuje autonomii vysokých škol a jejich zásadní společenské poslání," řekl ČTK.

Rektor Univerzity Pardubice Miroslav Ludwig připomněl, že v nepříjemné situaci se ocitli také profesoři, kteří mají dekrety převzít. Na tento akt, který měl být vyvrcholením jejich pedagogické i vědecké práce, totiž pozvali své rodiny. Pokud by se ceremoniál uskutečnil navzdory bojkotu ze strany rektorů, ztratil by část své vážnosti. Řada nových profesorů ještě před zrušením akce ČTK potvrdila, že se vzhledem k vyhrocené situaci na slavnost v Karolinu nechystá. Další svou účast velmi zvažovali.

Prezidentův postoj, který prý hlava státu dostatečně nezdůvodnila, dnes zkritizovala také Rada vysokých škol. "Takovýto postup vyjadřuje hrubou neúctu k tradicím akademické samosprávy a značně podkopává důvěru ve státní orgány a ústavní činitele České republiky," uvedla ve stanovisku, které poskytla ČTK.