V Eichlerově případě považuje Zeman podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka za problém to, že prý před rokem 1989 působil v propagandistických útvarech československé armády.

Kratochvíl ale zdůraznil, že je Eichler uznávaným expertem na problematiku mezinárodní bezpečnosti, což dokázal mimo jiné řadou kvalitních akademických publikací. "Profesorský titul si bezesporu zaslouží a já jako ředitel Ústavu mezinárodních vztahů, v němž docent Eichler působí, prezidenta vyzývám, aby své odmítavé stanovisko bezodkladně přehodnotil," uvedl v tiskovém prohlášení.

Nic však nenasvědčuje tomu, že by prezident postoj změnil. "Pan prezident své jednoznačné stanovisko již sdělil," komentoval Kratochvílovu výzvu na dotaz ČTK mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

VŠE připomněla, že jmenovací řízení probíhá ryze odborným procesem stanoveném zákonem o vysokých školách. Vědecké a pedagogické kvality uchazečů posuzuje hodnotící komise složená z odborníků z oboru, Vědecká rada příslušné fakulty a Vědecká rada VŠE. Eichler prokázal, že splňuje veškerá kritéria nutná pro jmenování vysokoškolským profesorem. "V roce 2003 mu bylo uděleno vysoké státní vyznamenání Ordre de Mérite (Řád za zásluhy) prezidentem Francouzské republiky Jacquesem Chiracem," doplnila univerzita.

Prezident Zeman odmítl podepsat jmenovací dekrety také dvěma kandidátům z Univerzity Karlovy, Jiřímu Fajtovi a Ivanu Ošťádalovi. Podobně jako v případě Eichlera ho k tomu prý vedly závažné důvody týkající se jejich minulosti. Akademickou obec to pobouřilo a rektoři se chystají slavnostní ceremoniál naplánovaný na čtvrtek bojkotovat. Účast vážně zvažuje také řada profesorů, kteří mají dekrety přebírat.