"Pokračovat v jaderných rozhovorech (se světovými mocnostmi) ve stínu hrozby je pro Írán nepřijatelné... Náš národ to nepřijme... Vojenské hrozby rozhovorům nepomáhají," prohlásil Chameneí, jehož citovala tamní státní televize. "Nedávno dva američtí představitelé pohrozili vojenskou akcí proti Íránu. Co to je za vyjednávání ve stínu hrozby?" dodal duchovní vůdce. Žádné bližší podrobnosti o těchto hrozbách ale neuvedl.

Nejvyšší íránský duchovní vůdce zopakoval rozhovorům o jádru opatrnou podporu. Jak uvedl, íránští vyjednávači by zejména měli respektovat určité hranice, za které již není možné jít. "Neměli by přijmout žádné břímě, ponížení či hrozbu," dodal Chameneí.

Teherán se podle amerického výkladu předběžné dohody zavázal k výraznému omezení kapacity obohacování uranu a ke snížení svých zásob obohaceného uranu. Diplomaté musejí nyní jednat o harmonogramu rušení protiíránských sankcí, přesné povaze monitorovacího režimu a dalších bodech.

Pokud by se podařilo dospět k definitivní dohodě, ukončil by se tím spor, který trvá už 12 let. Svět důvodně podezírá Írán, že pracuje na atomové bombě. Teherán to popírá a označuje svůj program masivního obohacování uranu za mírový. Další kolo rozhovorů mezi Íránem a USA, Británií, Francií, Německem, Ruskem a Čínou se uskuteční příští týden ve Vídni.