Zeman odmítl podepsat jmenování tří navržených vysokoškolských profesorů, jde o docenty Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera. Důvodem je podle Hradu minulost kandidátů. Akademici rozhodnutí prezidenta označují za nepřijatelný zásah do principů akademických svobod. Řada z nich bude bojkotovat čtvrteční slavnostní jmenování.

Krok Zemana kritizují komunisté, kteří přitom s hlavou státu vycházejí dlouhodobě spíše v dobrém. "Prezident Miloš Zeman asi hledá další způsob, jak se více zviditelnit a upozornit na sebe," uvedl v prohlášení šéf KSČM Vojtěch Filip, podle něhož je krok hlavy státu nepochopitelný.

Kritický hlas přidal i šéf ODS a exministr školství Petr Fiala, podle něhož prezidentův vzkaz týkající se údajně divné minulosti trojice kandidátů na profesory přišel příznačně před Zemanovým odjezdem do Moskvy. "Zajímavé je, že u ministrů mu problematická minulost nevadí. Ale nejde o argumenty. Jde o aroganci moci, která nerespektuje pravidla a dělá si, co chce," napsal Fiala.

Školská expertka TOP 09 Anna Putnová je přesvědčena, že Zemanovi jde ve skutečnosti o to, aby se zbavil pravomoci jmenovat profesory, o což už usiloval v minulosti. "Prezident udělal razantní krok a očekává a těší se na reakci, která bude ze strany vysokých škol, odborné i laické veřejnosti. Těší se, že vybudí emoce a vzdor," míní. Politici by podle ní mohli reagovat tak, že prezidenta jmenování profesorů nezbaví, ale naopak zpřesní a zpřísní jeho povinnosti v tomto ohledu.

Filip dnes také uvedl, že minulost kandidátů na profesuru prezident neřeší věcně, ale na základě neověřených informací. "Miloš Zeman, který sám považuje média za 'ostrov negativní deviace' a doslova pohrdá novináři, což jim také neustále dokazuje svým chováním, se opírá o neověřené, chcete-li bulvární novinové články a informace 'jedna paní povídala'," je přesvědčen šéf komunistů.

Filip má také za to, že se Zeman buď nepoučil z kauzy Peroutka, nebo má okolo sebe našeptávače, kteří mu chtějí za každou cenu odehnat příznivce a podporovatele.